Κοινωνία
Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2015 18:13

Κακόβουλο λογισμικό διαδίδεται μέσω facebook

Προειδοποίηση για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού για την διάδοση ενός κακόβουλου λογισμικού (Backdoor Trojan), που εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» απευθύνει η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Προειδοποίηση για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού για την διάδοση ενός κακόβουλου λογισμικού (Backdoor Trojan), που εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook»απευθύνει η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο «Facebook» ​ και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν ​με ετικέτα (tag) μέχρι ​ και 20 φίλοι ​ του.

Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ​ ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια απατηλή ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να « κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player ( InstallFlashPlayer.exe ), όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα:

Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του ​ μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να ​ υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. κωδικοί e-banking, ​ αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).

 Επιπρόσθετα, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή να αναρτά ​ αυτόματα στο λογαριασμό «Facebook» του χρήστη ​ το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση έως και είκοσι (20) φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω αυτοδιάδοσή του. ​ Με αυτό τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται, ​ μέσω της πλατφόρμας «Facebook», μολύνοντας μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα προστασίας:

  • Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.
  • Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του «Facebook» να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να ​ τους προσθέσει με ετικέτα ( tag ) χωρίς να το εγκρίνουν. ​
  • Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.
  • Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή τους. ​​​