Κόσμος
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2004 07:08

Κατά της παραμονής των κατοχικών δυνάμεων στη χώρα οι Ιρακινοί

Η πλειονότητα των Ιρακινών (51%) αντιτίθεται στη συνεχιζόμενη κατοχή της χώρας τους από τις δυνάμεις της αμερικανοκίνητης συμμαχίας, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που προβλήθηκε χθες από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μόνον το 39% των Ιρακινών επιθυμεί την παραμονή των ξένων δυνάμεων στη χώρα τους.

Περίπου οι μισοί Ιρακινοί (48%) εκτιμούν πως η στρατιωτική επέμβαση, που είχε στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, ήταν «δίκαιη», ενώ το 39% τη βρίσκει «κακή». Ωστόσο μεταξύ των αραβικής ρίζας Ιρακινών το ποσοστό που τη θεωρεί δίκαιη είναι μόνον 40%, ενώ αντίθετα το ίδιο ποσοστό ανεβαίνει στο 87% μεταξύ των κουρδικής καταγωγής συμπατριωτών τους.

Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2737 Ιρακινών στο διάστημα 9-28 Φεβρουαρίου, για λογαριασμό του αμερικανικού δικτύου ABC, του γερμανικού ARD, του βρετανικού BBC και του ιαπωνικού ΝΗΚ, το 56% των Ιρακινών δηλώνει πως ζει «καλύτερα» απ' ό,τι πριν τον πόλεμο στις 20 Μαρτίου 2003. Το ίδιο ποσοστό μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ ανέρχεται στο 70%. Σύμφωνα με το 19% των συμμετεχόντων στην έρευνα, η ζωή είναι χειρότερη από πριν.

Το ένα πέμπτο (21%) των αράβων Ιρακινών πιστεύει πως οι επιθέσεις κατά των δυνάμεων της συμμαχίας είναι «αποδεκτές», ενώ μόλις το 2% των Κούρδων συμφωνεί μαζύ τους. Περίπου το 78% των Ιρακινών, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής αποδοκιμάζουν τις επιθέσεις κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

Ερωτηθέντες για το μέλλον τους, το 71% των Ιρακινών απαντά πως ευελπισθεί πως η ζωή τους θα είναι «καλύτερη« μέσα σε ένα χρόνο.