Κόσμος
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2004 10:33

Ικανοποίηση Πάουελ από τη μείωση έντασης Ινδίας-Πακιστάν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων αυτονομιστών που περνούν στο ινδικό Κασμίρ έχει μειωθεί πολύ και ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να σταματήσουν εντελώς αυτά τα επεισόδια.

Ο Πάουελ, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στη νότια Ασία μετά την κρίση στις σχέσεις Πακιστάν-Ινδίας πριν από δύο χρόνια, δήλωσε πως στη συνάντησή του με τον Πακιστανό πρόεδρο, Περβέζ Μουσάραφ, θα συζητήσει το θέμα της διάλυσης των στρατοπέδων εκπαίδευσης που διατηρούν στο έδαφος του Πακιστάν, οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές από το Κασμίρ.

«Βασικό θέμα είναι ότι θα πρέπει να τεθεί τέλος στη βία στις δύο πλευρές των συνόρων και είμαι ικανοποιημένος που οι κινήσεις στη Γραμμή Ελέγχου (γραμμή εκεχειρίας) έχουν μειωθεί δραστικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες στο Νέο Δελχί, με τον Ινδό ομόλογό του, Γιασουάντ Σίνχα.

«Είμαι ικανοποιημένος για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για το θέμα των στρατοπέδων (των αυτονομιστών του Κασμίρ στο Πακιστάν) και θα συζητήσω το θέμα με τον πρόεδρο Μουσάραφ, όταν τον συναντήσω στο επόμενο σκέλος του ταξιδιού μου», πρόσθεσε ο Κόλιν Πάουελ.