Μόνον τα μισά από τα κράτη-μέλη της Ιντερπόλ, είναι συνδεδεμένα με τις τράπεζες πληροφοριών για την αντιτρομοκρατία και είναι ανάγκη στενότερης συνεργασίας μετά τις επιθέσεις στη Μαδρίτη που θυμίζουν τις τακτικές της Αλ Κάιντα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς αστυνομίας.
Το σχόλιο αυτό έγινε από τον επικεφαλής της Ιντερπόλ την ώρα που οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί δεν υπήρξαν προειδοποιήσεις πριν από τα χτυπήματα στη Μαδρίτη, που στοίχισαν τη ζωή 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.500.
Η Ιντερπόλ άρχισε να δημιουργεί τράπεζες πληροφοριών μετά τις επιθέσεις που έγιναν το 2001 στις ΗΠΑ, ώστε τα 181 κράτη-μέλη της να μπορούν να ανταλλάσουν πληροφορίες όπως δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες.
Το σύστημα άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2003 και μέχρι σήμερα μόνον 92 χώρες είναι συνδεδεμένες μέσω του διαδικτύου, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της διεθνούς αστυνομίας, Ρονάλντ Νόμπλε, μιλώντας σε συνέδριο που γίνεται στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.
«Ελπίζουμε ότι μετά από αυτό το συνέδριο τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν να μοιραστούν πληροφορίες και να συνεργασθούν μαζί μας σε όλα τα θέματα που αφορούν την τρομοκρατία», δήλωσε ο Νόμπλε.
Ο γενικός γραμματέας της Ιντερπολ δεν ανέφερε ποιές χώρες δεν χρησιμοποιούν το σύστημα Ι-24/7, αλλά αξιωματούχοι της διεθνούς αστυνομίας επισήμαναν ότι αρκετές χώρες δεν έχουν συνδεθεί εξαιτίας του κόστους, της έλλειψης τεχνολογικής υποδομής και της κρατικής γραφειοκρατίας.
Η εταιρεία συμβούλων σε θέματα ασφάλειας «Control Risks Group» ανέφερε εξάλλου ότι η Ιντερπόλ δεν έχει την παρουσία που θα έπρεπε σε χώρες όπου παρατηρείται έντονη δράση ορισμένων τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Η έλλειψη πρόσβασης της Ιντερπόλ σε αναπτυσσόμενες χώρες είναι ένα πρόβλημα», δήλωσε ο Στίβεν Γουίλφορντ, αναλυτής της εταιρείας «Control Risks Group», στη Σιγκαπούρη.
Ο γενικός γραμματέας της Ιντερπολ δήλωσε ότι η διεθνής αστυνομία έχει εμπλακεί στις έρευνες που διεξάγονται στην Ισπανία για την εξακρίβωση της ταυτότητας των δραστών των επιθέσεων, προσθέτοντας ότι
υπάρχουν αρκετά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η Αλ Κάιντα.
«Οι επιθέσεις της Μαδρίτης αποτελούν μίαν υπενθύμιση για ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνον για την Ευρώπη, ότι τέτοιου είδους επιθέσεις μπορούν να γίνουν οποιαδηποτε μέρα, οπουδήποτε στον κόσμο», δήλωσε ο Νόμπλε.
Γι αυτό επισήμανε την ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας διεθνώς, ώστε περισσότερες χώρες να συνεισφέρουν στοιχεία για τον εμπλουτισμό της τράπεζας πληροφοριών που υπάρχει στην Ιντερπολ και να είναι πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες καταδίωξης και σύλληψης υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως είναι η Αλ Κάιντα και η Τζεμάα Ισλαμίγια.