Κόσμος
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 18:48

To Ισλαμικό Κράτος έκαψε ζωντανό τον Ιορδανό πιλότο

Το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται ότι έκαψε ζωντανό τον Ιορδανό πιλότο τον οποίο κρατούσε όμηρο στη Συρία, όπως φέρονται να απεικονίζουν σχετικές φωτογραφίες τις οποίες δημοσιοποίησαν στο Διαδίκτυο υποστηρικτές της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται ότι έκαψε ζωντανό τον Ιορδανό πιλότο τον οποίο κρατούσε όμηρο στη Συρία, όπως φέρονται να απεικονίζουν σχετικές φωτογραφίες τις οποίες δημοσιοποίησαν στο Διαδίκτυο υποστηρικτές της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, με βίντεο το οποίο φέρονται να έδωσαν στη δημοσιότητα, ανακοίνωσαν ότι έκαψαν ζωντανό τον πιλότο που ζητούσαν να ανταλλάξουν με Ιρακινή κρατούμενη σε ιορδανικές φυλακές.

Ο Καζαέσμπεχ κρατείτο στη Συρία από τον Δεκέμβριο, όταν το αεροσκάφος του, το οποίο πραγματοποιούσε επιχειρήσεις ενάντια σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας κατά της οργάνωσης, συνετρίβη σε συριακό έδαφος.

Σύμφωνα με το Αμάν, ο πιλότος σκοτώθηκε από τους τζιχαντιστές πριν από έναν μήνα, την 3η Ιανουαρίου.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα δήλωσε την Παρασκευή ότι η δολοφονία του πιλότου Μάαζ αλ Κασάσμπεχ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ήταν μια άνανδρη τρομοκρατική πράξη από μια οργάνωση που δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ.

Επίσης όπως έγινε γνωστό η Ιρακινή τζιχαντίστρια που κρατείται στην Ιορδανία, την απελευθέρωση της οποίας ζητούσε το Ισλαμικό Κράτος προκειμένου να αφήσει ελεύθερο τον Ιορδανό πιλότο που κρατούσε όμηρο, πρόκειται να εκτελεστεί την Τετάρτη.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε αμέσως τις ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται από την οργάνωση αυτή. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της Ουάσιγκτον στην Ιορδανία.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση διακρίνεται ένας άνδρας να καίγεται ζωντανός μέσα σε ένα μαύρο κλουβί. Σύμφωνα με τους τζιχαντιστές, πρόκειται για τον Ιορδανό Μάαζ αλ Κασάσμπεχ που είχε αιχμαλωτιστεί όταν το μαχητικό F-16 του συνετρίβη στη Συρία, την 24η Δεκεμβρίου.

Ο Κασάσμπεχ συμμετείχε στους βομβαρδισμούς θέσεων του ΙΚ στη Συρία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που έχει αναλάβει ο διεθνής συνασπισμός εναντίον των τζιχαντιστών.

Στο φρικιαστικό βίντεο, διάρκειας 22 λεπτών, διακρίνεται ένας άνδρας που φορά πορτοκαλί στολή, κλεισμένος μέσα σε ένα σιδερένιο κλουβί. Φλόγες τυλίγουν τα ρούχα του, μέχρι που μετατρέπεται σε μια πύρινη μπάλα.

Η Ιορδανία είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι ήταν αποφασισμένη "να κάνει τα πάντα" για να σώσει τον πιλότο και είχε καταδικάσει την εκτέλεση, την προηγούμενη ημέρα, ενός Ιάπωνα δημοσιογράφου που είχε αιχμαλωτιστεί και αυτός στη Συρία.

Εδώ και αρκετές ημέρες, το Αμάν απαιτούσε μια απόδειξη ότι ο Κασάσμπεχ ήταν ζωντανός προκειμένου να απελευθερώσει, όπως απαιτούσαν οι τζιχαντιστές, μια Ιρακινή που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για την εμπλοκή της σε βομβιστικές επιθέσεις στην Ιορδανία το 2005.