Κόσμος
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2004 16:35

Η Ε.Ε. αναζητά τρόπους οχύρωσης κατά των τρομοκρατών

META τις πρώτες αντιδράσεις -σοκ, φρίκη και κατάπληξη- όταν εξερράγησαν οι βόμβες στη Μαδρίτη, η Ευρώπη ανασυντάσσεται για να απαντήσει στην πρόκληση της τρομοκρατίας. Η απάντηση αναμένεται να προσλάβει ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική μορφή, με την υιοθέτηση ενός πλέγματος μέτρων, δράσεων και πολιτικών. Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

MΕΤΑ τις πρώτες αντιδράσεις -σοκ, φρίκη και κατάπληξη- όταν εξερράγησαν οι βόμβες στη Μαδρίτη, η Ευρώπη ανασυντάσσεται για να απαντήσει στην πρόκληση της τρομοκρατίας.

Η ιρλανδική προεδρία της Ε.Ε. συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μία σύνοδο προετοιμασίας των συνομιλιών που θα έχουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών -στις 25 και 26 Μαρτίου- σε ένα «πάρα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης κατά της τρομοκρατίας», ενώ ανακοίνωσε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί θέση Επιτρόπου αρμόδιου για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Εντός των επόμενων ημερών η Ισπανία αναμένεται να φιλοξενήσει σύνοδο των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών από τις χώρες της Ε.Ε. για τον συντονισμό των ανακρίσεων.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ευρώπη εντείνεται μέρα με την ημέρα. Αναπόφευκτη θεωρεί μια τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία, ο αρχηγός της λονδρέζικης αστυνομίας, σερ Τζον Στίβενς. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, εκτίμησε ότι θα είναι «θαύμα» αν η πόλη δεν δεχθεί επίθεση.

Συναγερμός σήμανε χθες αργά το βράδυ, μετά τον εντοπισμό τεσσάρων ύποπτων πακέτων που ταχυδρομήθηκαν σε τέσσερις πρεσβείες στο Λονδίνο. Οι πρώτες αναλύσεις συνηγορούν πως το περιεχόμενό τους δεν είναι επικίνδυνο, όμως οι έρευνες συνεχίζονται.

Στενότερη συνεργασία ζήτησε η Ιντερπόλ με τις χώρες-μέλη της http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/16/887152.htm , μετά το μακελειό στη Μαδρίτη, που έχει προβληματίσει και τις ελληνικά αρχές ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων. Θετικής ανταπόκρισης έτυχε σήμερα στις Βρυξέλλες το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ασφάλειας του 2004. Αύριο θα γίνει επίσημη συνεδρίαση της Συμμαχίας.

Με θέμα την ασφάλεια των Αγώνων συνεδριάζει στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης, υπό τον Γιώργο Βουλγαράκη, το συντονιστικό κυβερνητικό όργανο, με τη συμμετοχή δέκα υπουργών, της προέδρου του «Αθήνα 2004», του αρχηγού της ΕΛΑΣ του διοικητή της ΕΥΠ και του επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων.