Κόσμος
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2004 16:54

Συμφωνία Γερμανίας - Γαλλίας για τον τρόπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας

Η Γαλλία «δεν είναι προστατευμένη από τρομοκρατικές ενέργειες», τόνισε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Παρίσι.

Σε επίσημο τόνο, ο Ζακ Σιράκ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να συνασπιστεί για να αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας με όλες τις δυνάμεις της και χωρίς ανάπαυλα» ώστε να «βάλει τέλος στις συγκρούσεις που τροφοδοτούν την οργή και την απογοήτευση των λαών, να αγωνισθεί εναντίον της φτώχειας, της ταπείνωσης και της αδικίας που αποτελούν –όπως χαρακτηριστικά είπε- το λίπασμα της βίας».

«Σήμερα (η Γαλλία) δεν αποτελεί συγκεκριμένο στόχο, αλλά όπως όλες οι δημοκρατίες, δεν είναι προστατευμένη από τρομοκρατικές ενέργειες», τόνισε ο κ. Σιράκ, επαναλαμβάνοντας την αλληλεγγύη της Γαλλίας «προς τα θύματα και τους ισπανούς αδελφούς μας», μετά τις επιθέσεις στη Μαδρίτη.

«Επιβάλλεται να επαγρυπνούμε, η κυβέρνηση και όλες οι υπηρεσίες μας έχουν κινητοποιηθεί. Εργάζονται σε στενή διασύνδεση με τους εταίρους μας», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Απέναντι στην απειλή, με σεβασμό στις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, η Ευρώπη θα προστατεύσει τους πολίτες της. Η απαίτηση αυτή θα είναι στο επίκεντρο των εργασιών του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να επιλέξουμε την ελπίδα, την αλληλεγγύη και το διάλογο των πολιτισμών εναντίον του υποτιθέμενου πεπρωμένου μιας σύγκρουσης πολιτισμών», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο γάλλος πρόεδρος και υπογράμμισε ότι «απέναντι στην τρομοκρατία, πρέπει να αντιτάξουμε ισχύ και αποφασιστικότητα».

Ο γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι στο θέμα της τρομοκρατίας «δεν αρκεί να επαγρυπνούμε μόνο στις εθνικές κοινωνίες μας», αλλά και «να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή και διατλαντική συνεργασία στους τομείς της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας».

Ο κ. Σρέντερ τόνισε επίσης ότι στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, πρέπει σίγουρα «να κινητοποιήσουμε τα μέσα της ισχύος», ωστόσο επισήμανε πως «η τρομοκρατία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με ένοπλα και αστυνομικά μέσα. Πρέπει επίσης να καταπολεμήσουμε τις ρίζες της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα την υπανάπτυξη».

Εξ άλλου, ο κ. Σιράκ δήλωσε ότι Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για το νέο σύνταγμά της ως το τέλος της χρονιάς και ευελπιστούν ότι η ιρλανδική προεδρία θα βρει ένα τρόπο να το επιτύχει. Όσο συντομότερα συμφωνήσει σε αυτό η Ε.Ε., τόσο το καλύτερο, συμπλήρωσε ο γάλλος πρόεδρος και συμφώνησε με τον γερμανό καγκελάριο ότι οι διαπραγματεύσεις για το σύνταγμα «θα πρέπει να έχουν τελειώσει ως το τέλος του 2004».