Πολιτική
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 10:23

Συνεχίζεται η προσπάθεια οικοδόμησης μετώπου κατά της λιτότητας

Συνεχίζεται σήμερα η προσπάθεια της Αθήνας αφενός να «μεταφέρει» τις θέσεις της στους ευρωπαίους ηγέτες για το ελληνικό πρόβλημα χρέους, αφετέρου να οικοδομήσει μια συμμαχία έναντι των «σκληρών» του ευρωπαϊκού βορρά και κυρίως της Γερμανίας.

Συνεχίζεται σήμερα η προσπάθεια της Αθήνας αφενός να «μεταφέρει» τις θέσεις της στους ευρωπαίους ηγέτες για το ελληνικό πρόβλημα χρέους, αφετέρου να οικοδομήσει μια συμμαχία έναντι των «σκληρών» του ευρωπαϊκού βορρά και κυρίως της Γερμανίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται σήμερα στην Ιταλία με τον ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στον οποίο μόλις την περασμένη Κυριακή τηλεφώνησε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ για να προλάβει, όπως έγραψαν ευρωπαϊκά ΜΜΕ, μια συμμαχία κατά της λιτότητας με την Ελλάδα. 

Αύριο ο κ. Τσίπρας θα έχει την κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τις πληροφορίες να θέλουν στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν και αυτό του Δ. Αβραμόπουλου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μια αντίδραση του κ. Γιούνκερ στην αντικατάσταση του κ. Αβραμόπουλου -κατά πολλούς πρέπει να θεωρείται δεδομένη- θα βάλει σε δεύτερες σκέψεις το Μαξίμου για το οποίο η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει σχεδόν «κλειδώσει». Στον καμβά της προεδρικής εκλογής πρέπει να προστεθούν και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με πολλά στελέχη να σημειώνουν ότι ήρθε η ώρα για έναν ΠτΔ από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς όχι κατ’ ανάγκην από αυτόν της πολιτικής.

Στο μείζον θέμα του χρέους ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έχοντας επί της ουσίας ολοκληρώσει -μαζί με τον Γ. Βαρουφάκη-  έναν πρώτο κύκλο συναντήσεων στο πλαίσιο της αναζήτησης πιθανών συμμάχων κατά της γερμανικής λιτότητας. Όπως σημειώνει με νόημα κυβερνητικό στέλεχος με αυτά ανά χείρας ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα. 

Τέλος, χθες το βράδυ μια δήλωση του ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη στην εφημερίδα Financial Times, ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν επιμένει στη διαγραφή του χρέους, αλλά ζητά την ανταλλαγή των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανάγκασε την Αθήνα σε ανασκευαστική δήλωση, υπό τον φόβο των εσωκομματικών αντιδράσεων.   

Ο ΥΠΟΙΚ εξέδωσε διευκρινιστική  δήλωση σύμφωνα με την οποία «δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτησή του σε επενδυτές στο Λονδίνο». Όπως σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης «αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει». Και αυτή η δήλωση όμως, αφού δεν διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει βιώσιμο το χρέος αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο για αλλαγή στάσης στο αίτημα για μερική διαγραφή του χρέους μετά το καθολικό «όχι» των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών της χώρας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ