Πολιτική
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2004 12:28

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα η ορκωμοσία της νέας Βουλής

ΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ατμόσφαιρα διεξήχθη στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Α' συνόδου της ΙΑ’ περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας.

Την πρώτη συνεδρίαση της νέας περιόδου κήρυξε ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής και Α’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Κ. Γείτονας. Τον κ. Γείτονα πλαισίωνε προσωρινή γραμματεία, που αποτελούσαν οι νεότεροι βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ (Έλενα Ράπτη και Γιώργος Κασαπίδης), του ΠΑΣΟΚ (Θεοδώρα Τζακρή) και του ΚΚΕ (Ελπίδα Παντελάκη).

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, που ανέγνωσε ο κ. Γείτονας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής γνωστοποίησε ότι επιλέγει την έδρα της Α` Θεσσαλονίκης από αυτή των Δωδεκανήσων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης από αυτή της Λάρισας, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την έδρα της Β’ Αθηνών από αυτή της Β’ Πειραιώς και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος την έδρα της Α’ Αθηνών από αυτή της Α’ Θεσσαλονίκης.

Λίγο πριν την ορκωμοσία, της οποίας χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος και παρακολούθησαν δεκάδες συγγενείς και φίλοι, ιδιαιτέρως των νέων βουλευτών, οι «300» παρέλαβαν από ένα χαρτοφύλακα που περιείχε το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, μια ειδική έκδοση της Βουλής με τον «Επιτάφιο του Περικλέους» και φυλλάδια ενημερωτικά για τους χώρους και τις δραστηριότητες της Βουλής των Ελλήνων.

Από τα παραλειπόμενα της συνεδρίασης: η ορκωμοσία των βουλευτών με την πρόταση της δεξιάς χειρός, πλην των βουλευτών του ΚΚΕ (ορκίστηκε με το τυπικό μόνο η Λιάννα Κανέλλη), και των βουλευτών του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνου και Αθ. Λεβέντη, και ο αγιασμός από τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κ. Καραμανλής κατήλθε από τα υπουργικά έδρανα προς τούτο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πλησίασε έναν προς έναν τους βουλευτές της πρώτης σειράς, μεταξύ των οποίων, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, και τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Σημίτη και Τζαννή Τζανετάκη. Δεν πλησίασε προς το μέρος των αρχηγών του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου, ωστόσο «ράντισε» νοητά το σύνολο των βουλευτών.

Τέλος, σημειώνεται ότι από τα θεωρεία των επισήμων, την ορκωμοσία παρακολούθησαν –μεταξύ άλλων- ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, διπλωμάτες κ.ά..

Αύριο Παρασκευή, η ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί εκ νέου με μοναδικό θέμα την εκλογή Προέδρου του σώματος. Στο αξίωμα αυτό αναμένεται να εκλεγεί η κ. Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη την οποία έχει ήδη προτείνει το κυβερνών κόμμα. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τις πέντε θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής, οι οποίες κατανέμονται στα τρία πρώτα κόμματα, ως εξής: Ο πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδρος θα ανήκει στο κυβερνών κόμμα (ΝΔ), ο τέταρτος στην αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) και ο πέμπτος στο ΚΚΕ.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, παραιτήθηκε της βουλευτικής του ιδιότητας ο εκλεγείς με τη Νέα Δημοκρατία στο νομό Κορινθίας Σταύρος Δήμας. Ο κ. Δήμας, που εκλέγεται συνεχώς από το 1977, αναλαμβάνει το αξίωμα του Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. μετά από σχετική πρόταση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Τη θέση του κ. Δήμα καταλαμβάνει η πρώτη αναπληρωματική της ΝΔ, κ. Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, η οποία αναμένεται να ορκιστεί αύριο.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων