Πολιτική
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 18:53

Το παρασκήνιο των συναντήσεων με Ντέισελμπλουμ

«Η Αθήνα έστειλε τα μηνύματα που ήθελε να στείλει εντός και εκτός συνόρων εν όψει της διαπραγμάτευσης που έχει ήδη ξεκινήσει και τώρα τελούμε εν αναμονή της αντίδρασης των εταίρων και δανειστών της χώρας». Με τη φράση αυτή κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σχολίασε τις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

«Η Αθήνα έστειλε τα μηνύματα που ήθελε να στείλει εντός και εκτός συνόρων εν όψει της διαπραγμάτευσης που έχει ήδη ξεκινήσει και τώρα τελούμε εν αναμονή της αντίδρασης των εταίρων και δανειστών της χώρας».

Με τη φράση αυτή κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σχολίασε τις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το βασικό μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «έχει κάθε διάθεση και θέληση να διαπραγματευτεί με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και το ΔΝΤ» και δεν συζητά με σχήματα όπως η τρόικα, λόγω της εμμονής της σε ένα πρόγραμμα, το οποίο προ ολίγων ημερών απέρριψε ο ελληνικός λαός με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Προς το εσωτερικό της χώρας είναι ένα μήνυμα-απάντηση σε όσους περίμεναν και περιμένουν τη λεγόμενη «κωλοτούμπα», ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει την εντολή του ελληνικού λαού και με βάση αυτή θα κινηθεί».

«Μόλις σκότωσες την τρόικα»

Όσο για τον πρόεδρο του Eurogroup, έδειξε να αιφνιδιάζεται αρνητικά στο άκουσμα της δήλωσης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ότι δεν αναγνωρίζει την τρόικα, γεγονός που πιστοποιείται και από τη μάλλον βιαστική αναχώρησή του από την αίθουσα της συνέντευξης.

«Μόλις σκότωσες την τρόικα» φέρεται ότι ψιθύρισε, σύμφωνα με αυτήκοες μάρτυρες, στο αυτί του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ο Γ. Ντέισελμπλουμ τη στιγμή που αποχωρούσε από την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Προηγουμένως είχε φροντίσει κι αυτός να στείλει το μήνυμα ότι «Επιτροπή για το χρέος υπάρχει και αυτή είναι το Eurogroup», απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο ελληνικό αίτημα για συγκρότηση διεθνούς επιτροπής για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες, δεν αποκλείεται να μεταβεί πριν τις 12 Φεβρουαρίου, που είναι η Σύνοδος Κορυφής, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχει ο ίδιος άποψη για την αποδοχή των ελληνικών θέσεων από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Προηγουμένως, θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει συμμαχίες απέναντι στην «σκληρή» στάση, κυρίως της Γερμανίας.

Όπως σημειώνει άλλο κυβερνητικό στέλεχος, η σημερινή απάντηση του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη, με την οποία ασκεί έμμεση κριτική στη δομή και τη λειτουργία της τρόικας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασή της με μια νέα δομή, είναι απόδειξη πως «η θέση της Ελλάδας ότι δεν συνομιλεί με την τρόικα δεν είναι μειοψηφική εντός των οργάνων της Ε.Ε.».

Άλλωστε, καταλήγει το ίδιο στέλεχος, «ακόμη και η παρελθούσα κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να "τελειώσει" με την τρόικα κι όταν δεν τα κατάφερε εφηύρε τις συναντήσεις εκτός συνόρων».     

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ