Κόσμος
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2004 15:17

Κυπριακό - Προβληματισμός για τη στάση Ντενκτάς

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε το μεσημέρι στα κατεχόμενα, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, συνοδευόμενος από τον Αλβάρο Ντε Σότο.

Σε ερώτηση, πριν από τη συνάντηση, για το σκοπό της επίσκεψής του, ο Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ περιορίστηκε να δηλώσει ότι πήγε στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον Ταλάτ.

Νωρίτερα το πρωί ο κ. Πρέντεργκαστ είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Στην Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η απόφαση του Ραούφ Ντενκτάς να μη μεταβεί στις συνομιλίες της Ελβετίας είναι ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο θα μελετηθεί σοβαρά από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα απασχολήσει αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο εκπρόσωπος υπέδειξε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά η απόφαση Ντενκτάς για να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε περαιτέρω επιπλοκές, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας.

«Εγείρονται πολλά διαδικαστικά θέματα και το γεγονός πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αρνείται να συμμετάσχει στις συνομιλίες και οι λόγοι που θέτει, πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό των αποφάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς», επισήμανε ο κ. Χρυσοστομίδης και πρόσθεσε: «Αν ένας από τους δύο ηγέτες δεν θα παραστεί στις συνομιλίες και εκ προοιμίου απορρίπτει το σχέδιο, τότε τα δεδομένα διαφοροποιούνται και δημιουργούνται προβλήματα όσον αφορά τον χαρακτήρα των συνομιλιών».

Τον προβληματισμό του για τη στάση Ντενκτάς εξέφρασε και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Χρίστος Παναγόπουλος.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο Ραούφ Ντενκτάς «μας έχει συνηθίσει σε αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές και τακτικές».

Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε επίσης, ότι εγείρεται μείζον θέμα που δυναμιτίζει το κλίμα των συνομιλιών, σε περίπτωση που αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κόφι Ανάν να ενεργοποιηθεί στο θέμα της πλήρους εναρμόνισης τυχόν συμφωνίας στο Κυπριακό με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο να μην υπάρχει δυνατότητα προσβολής της συμφωνίας από τους Ελληνοκυπρίους.