Κόσμος
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 13:16

Χεζμπολάχ προς Ισραήλ: Δεν θέλουμε γενική πολεμική σύρραξη

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έλαβε μήνυμα από τη ριζοσπαστική σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, στο οποίο αναφέρεται ότι η τελευταία δεν επιθυμεί γενική κλιμάκωση της σύρραξης, μετά τις συγκρούσεις της Τετάρτης στα σύνορα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έλαβε μήνυμα από τη ριζοσπαστική σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, στο οποίο αναφέρεται ότι η τελευταία δεν επιθυμεί γενική κλιμάκωση της σύρραξης, μετά τις συγκρούσεις της Τετάρτης στα σύνορα, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας κυανόκρανος του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιααλόν τόνισε ότι, παρά το σχετικό μήνυμα, το οποίο μεταβιβάστηκε δια της οδού του ΟΗΕ, ο ισραηλινός στρατός «παραμένει έτοιμος».

Οι δύο στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν από επίθεση της Χεζμπολάχ με αντιαρματικές ρουκέτες σε ισραηλινό στρατιωτικό κονβόι, ετάφησαν την Πέμπτη.

Ο κυανόκρανος ο οποίος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές οβίδες - απάντηση στον νότιο Λίβανο ήταν Ισπανός.

Χεζμπολάχ και Ισραήλ έχουν διεξαγάγει ήδη έναν ιδιαίτερα αιματηρό πόλεμο στο έδαφος του νότιου Λιβάνου, το 2006, ο οποίος έληξε χωρίς καθαρό νικητή.

Η λιβανική οργάνωση, η οποία στηρίζεται τόσο από το Ιράν όσο και από το καθεστώς Άσαντ της Συρίας, το οποίο και η ίδια με τη σειρά της στηρίζει ενάντια στους - κυρίως σουνίτες - αντικαθεστωτικούς αντάρτες στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, δεν φαίνεται να επιθυμεί να ανοίξει δεύτερο μέτωπο και στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες, από την άλλη πλευρά, δίνουν τη μάχη των πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο.