Πολιτική
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 18:02

Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τα μάτια των ξένων

«Οδεύει η Ελλάδα προς μια επιζήμια αντιπαράθεση με την τρόικα; Γίνεται ο Τσίπρας να διαγράψει το χρέος, να σταματήσει τη λιτότητα και συγχρόνως να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία που είναι επίσης δυσαρεστημένες με τη λιτότητα;», είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που δέχεται η «Ν» τα τελευταία 24ωρα από ξένους δημοσιογράφους και οι οποίες μεταφέρουν λίγο κλίμα από το εξωτερικό για το εσωτερικό.

«Οδεύει η Ελλάδα προς μια επιζήμια αντιπαράθεση με την τρόικα; Γίνεται ο Τσίπρας να διαγράψει το χρέος, να σταματήσει τη λιτότητα και συγχρόνως να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία που είναι επίσης δυσαρεστημένες με τη λιτότητα;», είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που δέχεται η «Ν» τα τελευταία 24ωρα από ξένους δημοσιογράφους και οι οποίες μεταφέρουν λίγο κλίμα από το εξωτερικό για το εσωτερικό.

Στενά παρακολουθεί η Βρετανία

Ιδίως τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν με ιδιαίτερο ζήλο τις ελληνικές εκλογές και της διαδικασίες συγκρότησης της νέας κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο απεσταλμένος της Telegraph στην Αθήνα Nick Squires λέει ότι στη Βρετανία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον αλλά και «ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός Grexit και τις επιπτώσεις του σε όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κοινωνία στράφηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πέντε χρόνια περιοριστικής πολιτικής η οποία κατά τη γνώμη του έχει αποτύχει.

«Πολλοί Βρετανοί λένε ‘τι χάος, ευτυχώς που δεν μπήκαμε στο Ευρώ’. Ο κόσμος δείχνει συμπάθεια στους απλούς πολίτες, αλλά συγχρόνως θεωρεί ότι είναι η Ελλάδα που ευθύνεται για πολλά από τα σημερινά της προβλήματα, όπως η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, οι απελπιστικοί πολιτικοί και η περιφρόνηση για τους νόμους και τους κανόνες», αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος σε συνομιλία με τη «Ν», περιγράφοντας την κυρίαρχη άποψη στη χώρα του για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Όπως λέει, οι Βρετανοί φορολογούμενοι δεν θέλουν να δουν να διοχετεύονται άλλα χρήματα στην Ελλάδα, αν δεν μεσολαβήσουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείς αν κατά τη γνώμη του η βρετανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο της δικής της αντιπαράθεσης με την οικονομική πολιτική του Βερολίνου, αρκείται να μεταφέρει πρόσφατη δήλωση του Βρετανού υπουργού Ανάπτυξης Vince Cable: «Χρειαζόμαστε ένα λογικό αποτέλεσμα που θα συνοδεύεται από τις τόσο αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την εξασφάλιση ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Η επιστροφή της ανάπτυξης και της επιτυχίας στην Ευρωζώνη είναι προς το ιδιαίτερο συμφέρον της Βρετανίας, για την επιτυχία των πολλών εκατομμυρίων βρετανικών θέσεων εργασίας που συνδέονται με το εμπόριο στην Ευρώπη».

Διακριτικά παρατηρεί η Πορτογαλία

Την οπτική της δικής του χώρας απέναντι στις εξελίξεις περιγράφει ο Paulo David, απεσταλμένος στην Αθήνα του κρατικού ραδιοφώνου της Πορτογαλίας, ενός ακόμη «αδύναμου κρίκου» του Ευρώ.

«Το ριζοσπαστικό αριστερό αλλά σε έναν βαθμό και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τηρούν πανηγυρικούς τόνους, προσεγγίζοντας την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ σαν δική τους νίκη. Ωστόσο, η κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για μια συμμαχία με την Ελλάδα απέναντι στη λιτότητα. Κινείται στη λογική ‘ασχολούμαστε με τα του οίκου μας, είμαστε οι καλοί μαθητές και κοιτάζουμε τη δουλειά μας’», λέει χαρακτηριστικά στη «Ν».

Αναφερόμενος στη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας του, η οποία εξήλθε από τον μηχανισμό στήριξης τον περασμένο Μάιο, τονίζει ότι δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερες αλλαγές στην πραγματική οικονομία και ιδίως στο σκέλος της συγκράτησης των αποδοχών. Υπογραμμίζει πάντως ως ειδοποιό διαφορά από την ελληνική περίπτωση το γεγονός ότι η Πορτογαλία είναι σε θέση να δανείζεται από τις αγορές με χαμηλό κόστος (κάτω από το 3% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου).

Ασφυκτικά πιέζουν οι ΗΠΑ

Τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη μέσα από την ελληνική υπόθεση καυτηριάζουν δημοσιογράφοι και αναλυτές στις ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι άρθρο του Neil Irwin στους New York Times, το οποίο αρχικά περιγράφει ως εξής τον ΣΥΡΙΖΑ: «Περιλαμβάνει Μαοϊκούς, τροτσκιστές και αναρχικούς (Ω θεέ μου!). Ο κ. Τσίπρας σίγουρα θα αντιμετωπίσει προκλήσεις που πηγάζουν μέσα από τον ίδιο τον ανορθόδοξο συνασπισμό του ως προς τη διατήρηση των βασικών στόχων. Ακόμη πιο τρομακτική είναι η επιτυχία της Χρυσής Αυγής, ενός αντι-μεταναστευτικού κόμματος με νεο-ναζιστικές τάσεις. Ήρθε τρίτο στις ελληνικές εκλογές».

Ο ίδιος κάνει λόγο για άνοδο των κομμάτων που απορρίπτουν το κατεστημένο στα ευρωπαϊκά κέντρα καθώς τα ίδια είναι «αμόλυντα» από τις αποφάσεις που κατά τη γνώμη του οδήγησαν την Ελλάδα στο σημερινό τέλμα. Επίσης, διατείνεται ότι εντόπισε την πηγή του κακού, δηλαδή την «επί χρόνια κακοδιαχείριση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τους ηγέτες στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο η οποία έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια».

Τελικά, για τον αρθρογράφο των NYT, «η πραγματική έκπληξη δεν είναι ότι εξελέγησαν οι Έλληνες αριστεριστές αλλά ότι πήρε τόσο πολύ να συμβεί».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas