Έληξε χθες και επίσημα η προεκλογική περίοδος με τη «μάχη» για τη πρώτη θέση, να φαίνεται πως έχει κριθεί δημοσκοπικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Τι λένε στα επιτελεία των κομμάτων.
Έληξε χθες και επίσημα η προεκλογική περίοδος με τη «μάχη» για τη πρώτη θέση, να φαίνεται πως έχει κριθεί δημοσκοπικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στην αυριανή κάλπη είναι τουλάχιστον τρία:
Ζητούμενο παραμένει ακόμη το ποσοστό των αναποφάσιστων το οποίο προσεγγίζει το 9 με 10% των ερωτηθέντων. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά, των ερωτηθέντων δεν είναι και τόσο ή καθόλου σίγουρο για την επιλογή του. Συγκεκριμένα το 36% δηλώνει λίγο ή καθόλου σίγουρο για την επιλογή του αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να την αλλάξει.
Για τους δημοσκόπους υπάρχει και η «κρυφή» ψήφος η οποία θα κρίνει την τρίτη θέση. Όπως λένε, πολλοί ψηφοφόροι κυρίως της Χρυσής Αυγής δεν φανερώνουν τις προθέσεις τους, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Με τον τρέχοντα εκλογικό νόμο η αυτοδυναμία μπορεί να κατακτηθεί από το πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό της τάξεως του 38,5% ακόμη και με οκτακομματική βουλή, κάτι που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανό.
Τι λένε στα επιτελεία των κομμάτων
Στη Ν.Δ. ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και στη χθεσινή κεντρική ομιλία του στο γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου εστίασε στους κινδύνους που κατά τη γνώμη του υπάρχουν για τη χώρα σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
Παρά τις όποιες ενστάσεις για την «ρητορική του φόβου» ή τα ανοίγματα δεξιότερα της Ν.Δ., στη Συγγρού επιμένουν ότι «υπάρχει κρυφή ατζέντα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ που μοιραία οδηγεί εκτός ευρώ», ενώ η πίεση που υπάρχει σε «ευαίσθητες» περιοχές -κυρίως σε Β΄ Πειραιά και Β΄ Αθήνας- από την Χρυσή Αυγή «οδηγεί εκ των πραγμάτων και σε ένα άνοιγμα στους δεξιότερα του κόμματος ψηφοφόρους».
Στο άνοιγμα αυτό και κυρίως στην προσέγγιση των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου αναφέρθηκαν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, αιχμές για την προεκλογική τακτική. Είναι μια συζήτηση που σύμφωνα με πολλά στελέχη της Ν.Δ. θα «ανοίξει» την επομένη των εκλογών πάντα σε σχέση και με το αποτέλεσμα της κάλπης.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο φόβος απέναντι στην ελπίδα
Στον ΣΥΡΙΖΑ προτάσσουν στη «ρητορική του φόβου», όπως λένε, τη «ρητορική της ελπίδας». Προσπάθησαν μέχρι και σήμερα να «διασκεδάσουν» τις όποιες ανησυχίες για ρήξη με την πλευρά των δανειστών κινούμενοι σε μια ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ των προεκλογικών τους εξαγγελιών και του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και των αναγκών της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.
Οι τελευταίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχουν καταστήσει σαφές ότι χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κυρίως χωρίς τη συμφωνία για ένταξή της σε ένα ακόμη πρόγραμμα η Ελλάδα δεν μπορεί να τύχει περαιτέρω χρηματοδότησης ή ευεργετημάτων, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί αναμένουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση αίτημα για ολιγόμηνη παράταση. Όλα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς στο Eurogroup της Δευτέρας όπου οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ θα γνωρίζουν αν και ποια κυβέρνηση θα έχουν απέναντί τους ή αν θα πάμε στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Όσο για το ενδεχόμενο και νέας προσφυγής στις κάλπες είναι κάτι που οι πάντες ξορκίζουν, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει χθες ότι δεν θέλει «ούτε να το σκέπτεται».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ