Κόσμος
Τρίτη, 23 Μαρτίου 2004 11:55

Διεκόπησαν οι συνομιλίες Κίνας -ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να καταθέσει ψήφισμα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα, σε επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.

«Η αντιπαράθεση με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, κλόνισε τα θεμέλια του διαλόγου με τις ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεν Γκουοφάνγκ. «Η αμερικανική πλευρά είναι υπεύθυνη για όλες τις συνέπειες αυτής της απόφασης», συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θεωρεί το ψήφισμα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ ως μία «σοβαρή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους και την πλήρη αντίθεσή τους» στην απόφαση της Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούσερ, δήλωσε χθες πως οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες από το γεγονός ότι η Κίνα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις οποίες είχε λάβει το Δεκέμβριο του 2002.