Ως ευκαιρία για να τεθούν οι πολιτικές και θεσμικές βάσεις για την αντιμετώπιση του «δημοκρατικού ελλείμματος» της χώρας θεωρεί τις εκλογές ο Μιχάλης Καρχιμάκης, υποψήφιος στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Από την έντυπη έκδοση
Ως ευκαιρία για να τεθούν οι πολιτικές και θεσμικές βάσεις για την αντιμετώπιση του «δημοκρατικού ελλείμματος» της χώρας θεωρεί τις εκλογές ο Μιχάλης Καρχιμάκης, υποψήφιος στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Τέσσερις κρίσιμες ερωτήσεις
1 Ποιες είναι οι διακυβεύσεις των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;
2 Ποιο είναι το όριο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας; Οσα πρέπει να γίνουν θα επιτευχθούν μέσω συνεργασίας ή σύγκρουσης;
3 Κυβέρνηση συνεργασίας ή δεύτερες εκλογές σε αναζήτηση αυτοδυναμίας;
4 Πλην της εκλογής σας, φυσικά, ποιος είναι ο στόχος που θέτετε σε προτεραιότητα;
Απαντήσεις
1 Σε αυτές τις εκλογές διακυβεύεται περισσότερο ίσως από ποτέ η μεγάλη ευκαιρία της χώρας να θέσει τις πολιτικές και θεσμικές βάσεις, ώστε να απαλλαγεί από τη σημερινή αιχμαλωσία από διάφορα κατεστημένα και εξωθεσμικά κέντρα, με τα οποία τολμώ να πω ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου συγκρούστηκε μετωπικά το 2010 και το 2011.
Δυστυχώς, στην κρισιμότερη χρονικά και πολιτικά φάση, ο τότε πρωθυπουργός ανατράπηκε από το εσωτερικό του κόμματός του, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ενός πανίσχυρου και σύνθετου μηχανισμού που ένιωσε να θίγεται από την πολιτική Παπανδρέου. Μια σειρά παρεμβάσεών του ενόχλησε πολύ τους φορείς των μεγαλοσυμφερόντων.
Είναι ευκαιρία τώρα, μετά τις εκλογές, να δημιουργηθεί ένα μέτωπο δυνάμεων που θα υπερασπιστεί τα όποια κεκτημένα έχουν απομείνει στους πιεσμένους κοινωνικά. Το Κίνημά μας έχει το σχέδιο που θα ανταποκριθεί σ’ αυτή την πρόκληση και έχει αποδείξει πως έχει και την πολιτική βούληση να το κάνει.
2 Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Ο κοινός στόχος όλων πρέπει να είναι η σύγκρουση με ό,τι συνιστά εμπόδιο στη δημιουργία προϋποθέσεων για ωφέλεια των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και το μέσο για να επιτευχθεί αυτό δεν είναι άλλο παρά η ομοθυμία και η κουλτούρα συνεργασίας.
Και γίνομαι συγκεκριμένος: Εάν δεν ξεκαθαρίσουμε με ποιους θα συγκρουστούμε και με ποιους θα συμμαχήσουμε, δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάμε μακριά. Υπάρχει ήδη διαμορφωμένο πεδίο πάλης από την περίοδο Παπανδρέου.
Μια σειρά από τολμηρές πολιτικές μας, όπως η δρομολόγηση του νόμου άρσης του απορρήτου τραπεζικών καταθέσεων, ο νόμος για το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπου αν εφαρμοζόταν θα είχαμε τεράστια δημόσια έσοδα, ο έλεγχος μετακίνησης κεφαλαίων στο εξωτερικό, συνιστούν τον βατήρα πάνω στον οποίο θα «πατήσει» η οποιαδήποτε δομική αλλαγή στη χώρα μας. Μέσα απ’ αυτά τα αποφασιστικά βήματα ορίζεται ως ένα βαθμό και το όριο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Για όποια, όμως, σημαντική απόφαση, για όποιο κρίσιμο σημείο διαπραγμάτευσης, το Κίνημά μας προσδιορίζει ως μεγάλης σημασίας ανάγκη τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Για εμάς η λήψη σοβαρών αποφάσεων με συμμετοχικό τρόπο και με τη σφραγίδα του λαού είναι ζήτημα μείζονος σημασίας. Κάτι για το οποίο ο Παπανδρέου πολεμήθηκε ανελέητα το 2011.
3 Σίγουρα η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα. Το Κίνημά μας αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα και ο πρόεδρός μας έχει αποδείξει ότι υπερβαίνει τις στενές κομματικές γραμμές για το όφελος της χώρας.
4 Ο πρώτος στόχος και της δικής μου προσπάθειας είναι η είσοδος του Κινήματος στη Βουλή, μια και θεωρώ περισσότερο αναγκαίο από ποτέ τη λαϊκή αντιπροσώπευση από δυνάμεις και πρόσωπα που εκφράζουν τη νηφαλιότητα στον λόγο, αλλά και τη σύγκρουση στην πολιτική. Την εμπειρία, αλλά και το πολιτικό θάρρος. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου.
Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - [email protected]