Πολιτική
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 07:04

Η προεκλογική τακτική των κομμάτων

Τρία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και η στρατηγική τόσο των δύο μεγάλων κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, όσο και εκείνων που διεκδικούν την τρίτη θέση ή την είσοδό τους στη Βουλή έχει ξεκαθαρίσει πλήρως.

Τρία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και η στρατηγική τόσο των δύο μεγάλων κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία όσο και εκείνων που διεκδικούν την τρίτη θέση ή την είσοδό τους στη Βουλή έχει ξεκαθαρίσει πλήρως.

Στη Ν.Δ. στοχεύουν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων και της ψήφου της τελευταίας στιγμής που εκτιμούν ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Βασικό όπλο της προεκλογικής καμπάνιας της Συγγρού είναι η ομαλή συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετοχή που όπως λένε «θέτει εν αμφιβόλω η κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ».

Χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «θα βάλει τη χώρα σε καθεστώς απομόνωσης» κι ότι οι εκλογές αυτές αφορούν «το εάν η Ελλάδα θα έχει μέλλον στην Ευρώπη ή θα απομονωθεί».

Στον ΣΥΡΙΖΑ κεντρικός στόχος έχει γίνει η επίτευξη της αυτοδυναμίας με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει χθες από την Πάτρα ότι χωρίς καθαρή και ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, «οι δυνάμεις του μνημονιακού κατεστημένου, παλιότερες ή νεότερες, θα επιχειρήσουν να μας εγκλωβίσουν». Παράλληλα κατηγορούν τη Ν.Δ. και τον Πρωθυπουργό για ταύτιση με την ακροδεξιά, κάτι που επανέλαβε χθες ο κ. Τσίπρας, ενώ ενέταξε στην προεκλογική ατζέντα της Κουμουνδούρου και τον πόλεμο κατά της διαφθοράς.

Την ίδια ώρα Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ βρίσκονται μεταξύ του 4 και του 7%, οι ΑΝΕΛ στο όριο του 3%, αλλά εντός Βουλής, έχοντας κάνει βασικό προεκλογικό τους όπλο τη συμμετοχή σε μια συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ παίζοντας το ρόλο του ισορροπιστή σε μια σειρά από θέματα κυρίως εθνικά, ενώ στο Κίνημα του Γ. Παπανδρέου, που οι δημοσκοπήσεις θέλουν εκτός Βουλής, επαναφέρουν το αίτημα για δημοψήφισμα για θέματα όπως η συμφωνία με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα της χώρας και δηλώνουν ότι οι δημοσκοπήσεις «δεν λένε όλη την αλήθεια».      

Εν αναμονή της σημερινής απόφασης της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, απόφαση που μπορεί να ανακατέψει την προεκλογική τράπουλα (μετά και τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή στον μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance ‘‘ELA’’, των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών), το μήνυμα των δανειστών, σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, είναι κάτι παραπάνω από σαφές: «συνδέουν και θα συνδέουν κάθε απόφαση που αφορά την ελληνική οικονομία και το ελληνικό πρόβλημα χρέους με τη συμμετοχή της χώρας σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης» σε μια εμφανή προσπάθεια «να μη χαλαρώσουν τα λουριά στην Ελλάδα». 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ