Κόσμος
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2004 08:16

Ισπανία : Πρόταση στον Πέδρο Σόλμπες για το υπουργείο Οικονομικών

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις, Πέδρο Σόλμπες, δέχθηκε πρόταση για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας από τη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν σήμερα δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπο.

Η εφημερίδα «Λα Ραθόν» γράφει, πως ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, πρότεινε στον Σόλμπες να αναλάβει το υπουργείο με διευρυμένες εξουσίες, ενώ η εφημερίδα «ΑΒC» τονίζει πως αυτή η πρόταση ήταν εκείνο που επιθυμούσε κι ο ίδιος ο Σόλμπες.

Αμφότερα τα φύλλα τονίζουν πως είναι μάλλον βέβαιο πως ο Σόλμπες θα αποδεχθεί την πρόταση.

Ο Σόλμπες κατείχε το ίδιο αξίωμα κι επί πρωθυπουργίας του Φελίπε Γκονθάλες. Σε περίπτωση που αποδεχθεί το υπουργείο θα πρέπει να εγκαταλείψει νωρίτερα τη θέση του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η θητεία της οποίας λήγει τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο Σόλμπες είναι φημισμένος για την ορθόδοξη οικονομική πολιτική που ακολούθησε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας και πιστώνεται την ικανότητα της χώρας του να ενταχθεί ομαλά στην ζώνη του ευρώ.

Ως επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Συμφώνου Σταθερότητας κι Ανάπτυξης, αντιστεκόμενος στις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας, που παρέβαιναν τους κανόνες του Συμφώνου.