Κόσμος
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2004 19:07

Τένετ: Η σύλληψη του Μπιν Λάντεν δεν θα απέτρεπε τις επιθέσεις της 11/9

Την εκτίμηση ότι σύλληψη ή ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια του 2001, δεν θα απέτρεπε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ, διατύπωσε σήμερα ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ.

«Πιστεύω ότι το σχέδιο ήταν έτοιμο να εφαρμοστεί, οι δράστες είχαν φτάσει στη χώρα μας, και η σύλληψη ή ο θάνατος ενός εμπλεκόμενου (στην επίθεση) προσώπου, ακόμα και αν αυτό το πρόσωπο ήταν ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν, δεν θα μπορούσε να αποτρέψει το σχέδιο της επίθεσης», δήλωσε ο κ. Τένετ απαντώντας σε ερωτήσεις της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής που μελετά τις συνθήκες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Σε χθεσινή του κατάθεση ενώπιον της ίδιας επιτροπής και ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξέφρασε την άποψη ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν θα αποτρέπονταν ακόμα και αν ο Μπιν Λάντεν είχε συλληφθεί ή ήταν νεκρός. «Κανείς φαντάζομαι δεν θεωρεί ότι η απουσία του Μπιν Λάντεν θα απέτρεπε τις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ», τόνισε χθές ο κ. Ράμσφελντ.

Σήμερα, ο κ. Τένετ δήλωσε επίσης στην επιτροπή ότι η CIA εκτιμά πως περισσότεροι από εκατό εξτρεμιστές, οι οποίοι δρουν για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα, βρίσκονται στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στις επιθέσεις της Μαδρίτης, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 202 πολίτες, ο κ. Τένετ είπε ότι μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν την εμπλοκή της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ» και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός πως οι έρευνες δεν έχουν τελειώσει, «οι πληροφορίες που διαθέτουμε δείχνουν σαφώς την εμπλοκή ισλαμιστών εξτρεμιστών που εδρεύουν στην Ισπανία και σχετίζονται με την Αλ Κάιντα».

«Επίσης όμως, δεν διαθέτουμε καμία πληροφορία που να μας βεβαιώνει ότι η ηγεσία της Αλ Κάιντα διέταξε ή ενέκρινε τις επιθέσεις της Ισπανίας», διευκρίνισε ο διευθυντής της CIA.