Κόσμος
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2004 08:12

Τέσσερις υποψήφιοι στις πρόωρες εκλογές της ΠΓΔΜ

Τέσσερις τελικά θα είναι οι υποψήφιοι στις πρόωρες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 14 Απριλίου.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, ενέκρινε τις υποψηφιότητες των:

- Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, νυν πρωθυπουργού, ο οποίος προτάθηκε από το κόμμα του, την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM). Την υποψηφιότητα του Τσερβένκοφσκι υποστηρίζει ακόμη το έτερο σλαβομακεδονικό κόμμα στην κυβέρνηση της χώρας, «Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα» (LDP) του δημάρχου των Σκοπίων, Ρίστο Πένοφ και ακόμη περίπου 10 μικρά κόμματα.

- Σάσκο Κέντεφ, εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «VMRO-DPMNE», τον οποίο υποστηρίζει και το «Φιλελεύθερο Κόμμα» (LP) του Στόγιαν ¶ντοφ. Τα δύο αυτά κόμματα συγκροτούν την κεντροδεξιά αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ.

- Γκζιμ Οστρένι, από το αλβανικό κυβερνών κόμμα «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» ( DUI) του Αλί Αχμέτι και

- Ζούντι Τζελίλι από το αντιπολιτευόμενο αλβανικό «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του ¶ρμπεν Τζαφέρι.

Η Κεντική Εκλογική Επιτροπή απέρριψε χθες το βράδυ την υποψηφιότητα του εθνικιστή Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE και αυτοπροσδιοριζόταν ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Η υποψηφιότητα του απορρίφθηκε διότι, όπως έκρινε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο Μπόσκοφσκι δεν εκπλήρωνε την παράγραφο εκείνη της εκλογικής νομοθεσίας η οποία αναφέρει ότι ο υποψήφιος στις εκλογές για το ανώτατο πολιτειακό της χώρας, οφείλει να έχει παραμονή δέκα χρόνων στην χώρα.

Ο αμφιλεγόμενος πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, νωρίτερα διέμενε στην Κροατία, όπου είχε πολιτογραφηθεί κάτοικος της χώρας αυτής.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται πρόωρα για την κάλυψη του κενού από τον αιφνίδιο θάνατο του Μπόρις Τράικοφσκι ο οποίος σκοτώθηκε στος 26 Φεβρουαρίου κατά την συντριβή του αεροπλάνου που τον μετέφερε στην Βοσνία.

Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν κατορθώσει στον πρώτο γύρο των εκλογών, που είναι καθορισμένος για τις 14 Απριλίου, να αποσπάσει ποσοστό άνω του 50% (κάτι που θεωρείται και το πιθανότερο), τότε σε δύο εβδομάδες θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, μεταξύ των δύο πρώτων.

Επικρατέστεροι για τον δεύτερο γύρο θεωρούνται οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων σλαβομακεδονικών κομμάτων, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Σάσκο Κέντεφ, με τον πρώτο, σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, να διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων