Πολιτική
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015 17:04

Δημήτρης Καρύδης: Πρώτο το εθνικό συμφέρον

Εχουμε ανάγκη από μια εθνική στρατηγική ενότητας, επισημαίνει στη «Ν» ο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Πειραιώς με το ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης.

Από την έντυπη έκδοση

Εχουμε ανάγκη από μια εθνική στρατηγική ενότητας, επισημαίνει στη «Ν» ο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Πειραιώς με το ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης.

Ποιες είναι οι διακυβεύσεις των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;

Η σταθερότητα και η εθνική συνεννόηση για την πορεία και το μέλλον της χώρας είναι το ζητούμενο για τους πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν ήθελε εκλογές που εκβιαστικά επέβαλε μια ετερόκλητη αντιπολίτευση για μικροκομματικά οφέλη, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, η δύναμη της σταθερότητας και της ευθύνης, λέει κάτι πολύ απλό: Η περίοδος των αυτοδυναμιών τελείωσε. Εχουμε ανάγκη από μια εθνική στρατηγική ενότητας. Από μια διαπραγμάτευση για όλα -και για το χρέος- εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, χωρίς μονομερείς ενέργειες και με αδιαπραγμάτευτη τη θέση μας στην Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, αναδύεται το εξίσου, αν όχι ακόμα σημαντικότερο, διακύβευμα της τρίτης θέσης. Ποιο κόμμα, δηλαδή, θα αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή της εθνικής προσπάθειας και θα αποτελέσει αντίβαρο στην παντοδυναμία του πρώτου κόμματος. Με τρίτη εντολή στο ΠΑΣΟΚ, συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και υλοποίηση εθνικής στρατηγικής μπορούμε να βγούμε με ασφάλεια απ’ το μνημόνιο και την εξάρτηση.

Ποιο είναι το όριο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας; Οσα πρέπει να γίνουν, θα επιτευχθούν μέσω συνεργασίας ή σύγκρουσης;
 
Η Ε.Ε. είναι ένας χώρος κι ένα σχήμα συνεχούς διαπραγμάτευσης. Αρα το όριο της διαπραγμάτευσης δεν είναι σταθερό, οφείλουμε να το αντιληφθούμε δυναμικά, διότι μεταβάλλεται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες και συσχετισμούς. Σε μεγάλο βαθμό το άνοιγμα του ορίου της διαπραγμάτευσης και η επίτευξη ακόμα καλύτερων λύσεων εξαρτάται από τη δική μας πρόοδο και συνέπεια που βελτιώνει τη θέση μας και μας δίνει επιχειρήματα. Σε κάθε περίπτωση, όριο και τελικό κριτή αποτελούν και οι ευρωπαϊκοί λαοί που μέσω των Κοινοβουλίων τους θα πρέπει να δίνουν κάθε φορά τη συγκατάθεσή τους. Μια οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους δεν μπορεί να είναι προϊόν εκβιασμού από μέρους μας ή απειλής αυτανάφλεξης της χώρας. Η λογική του «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων» δεν έχει θέση σε μια δομή όπως η Ε.Ε. και είναι η συνταγή της βέβαιης αποτυχίας. Οφείλουμε, λοιπόν, να διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο, μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας.

Κυβέρνηση συνεργασίας ή δεύτερες εκλογές σε αναζήτηση αυτοδυναμίας;

Αυτοδυναμία είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει και θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να συρθεί η χώρα σε μια νέα περιπέτεια, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο μικροκομματικός μεγαλοϊδεατισμός κάποιων ή ακόμα χειρότερα, να εκβιαστεί ο ελληνικός λαός. Συνεπώς, η κυβερνητική λύση για τη χώρα πρέπει να δοθεί από τη Βουλή που θα εκλεγεί στις 25 Γενάρη. Εμείς δεν είμαστε κυβερνητικός μπαλαντέρ που θέλει απλά να συγκυβερνά χωρίς προϋποθέσεις, είμαστε εθνικός εταίρος στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής διαπραγμάτευσης, με αρχές, σχέδιο και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Είναι ζήτημα του πρώτου κόμματος θεσμικά να αναζητήσει τις απαραίτητες συγκλίσεις και να απευθύνει προσκλήσεις συνεργασίας. Είναι ευχή μας οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να βρεθούν για μια φορά στο ύψος των περιστάσεων και να διαχωρίσουν το εθνικό από το κομματικό συμφέρον, πράγμα που έχουμε κάνει εμείς προ πολλού και πληρώσει ακριβά.

Πλην της εκλογής σας, φυσικά, ποιος είναι ο στόχος που θέτετε σε προτεραιότητα;  

Διεκδικώ την εκλογή μου στον Πειραιά γιατί πιστεύω στους ανθρώπους του, πιστεύω στις δυνατότητες του τόπου μου και ξέρω ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Προτεραιότητα είναι το τρίπτυχο Πατρίδα-Πειραιάς-Παράταξη. Η μοίρα του Πειραιά περνά μέσα από την αναγέννηση της Ελλάδας. Η πατρίδα μας θα γίνει ισχυρότερη μέσα από μια παραγωγική ανασυγκρότηση του Πειραιά, που μπορεί να γίνει πράξη με επενδύσεις, νέες αξιοπρεπείς δουλειές, καινοτομία, καλύτερο τουρισμό και ανάδειξη του λιμανιού σε παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο. Ολα αυτά όμως είναι αδύνατα χωρίς εκπροσώπηση των προοδευτικών δυνάμεων του Πειραιά στη Βουλή, χωρίς έδρα για το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη στην Α’ Πειραιά.

Σε εθνικό επίπεδο, βασικός μας στόχος είναι η ισχυρή κοινοβουλευτική και κοινωνική παρουσία του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης και η ανάδειξή μας στον τρίτο προοδευτικό πόλο που εγγυάται τη σταθερότητα της χώρας και την ευρωπαϊκή της προοπτική.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Η. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - [email protected]