ΑΠΕΒΙΩΣΕ χθες το βράδυ, σε ηλικία 82 ετών, ο βρετανός ηθοποιός και άνθρωπος των γραμμάτων σερ Πίτερ Ουστίνοφ, ο οποίος νοσηλευόταν σε κλινική κοντά στην πόλη Νιόν της δυτικής Ελβετίας. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας, ωστόσο τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστά.
Γεννημένος στο Λονδίνο από ρώσους γονείς, ο Ουστίνοφ φοίτησε στη Σχολή του Ουέστμινστερ αλλά σε ηλικία 16 ετών αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές του. Έγραψε το πρώτο έργο στα 19 του και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία σε ηλικία 25 χρόνων. Τρία χρόνια αργότερα, το 1940, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι του Λονδίνου.
Έγινε γνωστός από τους ρόλους του ως Ηρακλής Πουαρό, ενώ βραβεύτηκε με Οσκαρ για τις ερμηνείες του στις ταινίες ''Spartacus'' (1961) και ''Topkapi'' (1965). Ηταν σεναριογράφος, μυθιστοριογράφος, σκηνοθέτης, ενώ είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους μίμους και ανεκδοτολόγους στον κόσμο. Ηταν ο πρώτος που παραδέχτηκε ότι το γέλιο είναι το φάρμακο για τη μακροβιότητα.
Τα τελευταία 30 χρόνια ήταν πρεσβευτής καλής θέλησης της Unicef. «Ηταν ένας εξαίρετος πρεσβευτής καλής θέλησης», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο Sky News με την ανακοίνωση του θανάτου του, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι, υπογραμμίζοντας «την πολύ σημαντική συμβολή» του Ουστίνοφ στην υποστήριξη της Unicef.
«Όταν έχετε το χάρισμα ν' ασκείτε επιρροή στο κοινό του κινηματογράφου και του θεάτρου, δεν είναι δύσκολο να έχετε την ίδια επιρροή ώστε να διευθετείτε ανθρωπιστικά προβλήματα», επεσήμανε.
Η τελευταία φορά που ο Βρετανός σερ είχε επισκεφθεί τη χώρα μας ήταν το 2002, με αφορμή την παρουσίαση του θεατρικού μονολόγου του στο Ηρώδειο Τα δημιουργήματα του Προμηθέα. Τότε, ο μεγάλος θεατράνθρωπος είχε ασκήσει κριτική στην εποχή μας και στην τηλεόραση λέγοντας ότι ζούμε σε εποχή αυθαιρεσίας. Η τηλεόραση, είχε δηλώσει, έχει φροντίσει γι' αυτό. Σε παρασύρει μέσα από ατέλειωτες, χωρίς νόημα εκμυστηρεύσεις.