Οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από σχεδιασμένη παρέμβαση για την Ηπατίτιδα Β΄ ανακοινώθηκαν χθες από την ΜΚΟ PRAKSIS, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της Εκστρατείας Ενημέρωσης και Εξέτασης για την Ηπατίτιδα Β. Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε με γεωγραφικές εστίες την Ηλεία, την Αχαΐα και τη Δυτική Αττική.
Οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από σχεδιασμένη παρέμβαση για την Ηπατίτιδα Β΄ ανακοινώθηκαν χθες από την ΜΚΟ PRAKSIS, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της Εκστρατείας Ενημέρωσης και Εξέτασης για την Ηπατίτιδα Β. Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε με γεωγραφικές εστίες την Ηλεία, την Αχαΐα και τη Δυτική Αττική.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της PRAKSIS κ. Τζανέτο Αντύπα οι παρεμβάσεις της οργάνωσης γίνονται με στόχο την καταγραφή των κενών και των προβλημάτων πρόσβασης που δημιουργούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές υγείας, σε στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα.
Τα συνολικά αποτελέσματα της παρέμβασης είναι αποκαρδιωτικά καθώς αποδεικνύουν περίτρανα ότι χωρίς τις ΜΚΟ το κράτος δεν είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική βοήθεια στον τομέα Δημόσιας Υγείας.
Η Νίκη Βουδούρη, Συντονίστρια Ιατρικών Υπηρεσιών της PRAKSIS παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της παρέμβασης επεσήμανε, ότι έγιναν συνολικά 2.633 εξετάσεις για Ηπατίτιδα Β, 252 εξ αυτών στο άμεσο περιβάλλον των θετικών αντιδρώντων τεστ. Το 49% έγιναν στις δομές της PRAKSIS, το 28% στη Δυτική Αττική, το 15% στην Ηλεία και το 8% στην Αχαΐα.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι πολλά άτομα από τη Δυτική Αττική προτίμησαν να προσέλθουν να εξεταστούν στα γραφεία της PRAKSIS καθώς όπως είπε, υπάρχει ακόμα το ταμπού αναγνώρισης από γνωστούς και φίλους στην περιοχή που διέμεναν.
Να σημειώσουμε ότι έγιναν 1973 εξετάσεις HBsAg και 660 εξετάσεις για antiHBs.
Από τους εξετασθέντες προσήλθαν 1324 γυναίκες και 1303 άνδρες με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι ηλικιακά άνω των 45 ετών. Το 86% ήταν έλληνες και το 14% αλλοδαποί. Επίσης, σε συντριπτική πλειοψηφία, ποσοστό 99% ήταν ετερόφυλοι και μόνο το 1% ομοφυλόφιλοι και εξ αυτών μόνο 13 άτομα αμφιφυλόφιλοι.
Το τραγικό ωστόσο ήταν το ποσοστό των ατόμων που δήλωσαν ότι δεν κάνουν χρήση προφυλακτικού καθώς 1469 άτομα είπαν ότι δεν χρησιμοποιούν ποτέ προφυλακτικό στις επαφές τους, ενώ πολύ μικρό ήταν το ποσοστό χρηστών καθώς μόνο το 2% δήλωσε ότι κάνει χρήση ουσιών.
Τέλος θετικό είναι το ποσοστό των ατόμων που είχε εξεταστεί κι άλλη φορά καθώς το 75% δήλωσε ότι είχε κάνει και στο παρελθόν αυτή την εξέταση.
Εξ αυτών, βρέθηκαν 35 θετικά αντιδρώντα τεστ εκ των οποίων όμως το 1/3 (31%) δεν είχε πρόσβαση στη δημόσια υγεία κάτι που κατάφερε να φέρει εις πέρας η κοινωνική υπηρεσία της PRAKSIS σε συνεργασία με τους ηπατολόγους των νοσοκομείων. Όπως είπε, η υπηρεσία τους διευθέτησε στο 100% τα όποια προβλήματα πρόσβασης δημιουργήθηκαν, ενώ στόχος τους είναι να γίνει εκ νέου επαφή με τον πληθυσμό που θα χρειαστεί θεραπεία για να δούμε κατά πόσο παρέμεινε στο σύστημα υγείας.
Στη συνέχεια η κα Μαριανέλλα Κλώκα, Υπεύθυνη Διεκδίκησης Δικαιωμάτων, αναφέρθηκε στη συνεργασία της PRAKSIS με τις δημοτικές αρχές που προέκυψαν από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το Μάιο του 2014 καθώς και στη διαρκή συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για HIV και Ηπατίτιδα Β & C μέσω τηλεοπτικού σποτ υπό την αιγίδα του Υπουργείου. Και όπως διαφάνηκε από τα αποτελέσματα, υπήρξε θετική ανταπόκριση βρήκε καθώς αυξήθηκαν οι κλήσεις στη γραμμή ενημέρωσης της PRAKSIS για ερωτήσεις που αφορούσαν την Ηπατίτιδα Β (από 138 κλήσεις το Σεπτέμβριο του 2014, σε 162 τον Οκτώβριο, 183 το Νοέμβριο και 186 το Δεκέμβριο).
Η αύξηση σύμφωνα με την κα Κλώκα οφείλεται στο τηλεοπτικό σποτ και από τη διανομή έντυπου υλικού, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ενημέρωση αποδίδει και μάλιστα πολύ. Άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι οι κλήσεις από επαρχία διπλασιάστηκαν (από 18 το μήνα σε 36).
Επίσης θετικά ήταν τα αποτελέσματα που προέκυψαν αφορούν στο άνοιγμα νέων περιοχών εργασίας όπως η Ηλεία, η Αχαΐα και δήμοι της Δυτικής Αττικής γι αυτό το PRAKSIS ετοιμάζεται τώρα να ανοίξει κι άλλες περιοχές της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εκστρατεία σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ, με στόχο την αγωγή και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος και την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Bristol Myers Squibb.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από σταθερό τηλέφωνο στο 800 11 11 600, και από κινητό δωρεάν στο 2108250600.