Το ερώτημα δεν είναι εάν πωλείται ή, θέλει να φύγει ο Λιονέλ Μέσι από τη Μπαρτσελόνα, είναι πολύ απλά, ποιος σύλλογος μπορεί να τον αγοράσει και να τον πληρώνει!
Το ερώτημα δεν είναι εάν πωλείται ή, θέλει να φύγει ο Λιονέλ Μέσι από τη Μπαρτσελόνα, είναι πολύ απλά, ποιος σύλλογος μπορεί να τον αγοράσει και να τον πληρώνει!
Από πέρυσι το καλοκαίρι και ξανά εδώ και μερικές ημέρες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά και στον γραπτό Τύπο διάφορα δημοσιεύματα για το αν ο Μέσι είναι καλά στη Μπαρτσελόνα, ότι θέλει να φύγει, ότι η Τσέλσι τον «καλοκοιτάζει» και διάφορα άλλα.
Μοιάζει η υπόθεση σαν κάποιος να θέλει να αγοράσει ένα πολύ ακριβό αυτοκίνητο χωρίς να σκέπτεται τα επακόλουθα: την ετήσια ασφάλειά του, τα service του, τις ζημιές που μπορεί να βγάλει. Το ερώτημα είναι το εξής: Μπορείς να το πάρεις το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και να το συντηρείς;
Λίγες είναι οι ομάδες εκείνες που θα μπορούσαν να αγοράσουν το Μέσι και να τον... συντηρήσουν σε υψηλό επίπεδο. Ειδικοί οικονομκοί αναλυτές εξέτασαν την περίπτωση του Αργεντινού σταρ της Μπαρτσελόνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο δύο ομάδες της «Γηραιάς Ηπείρου» θα μπορούσαν να δαπανήσουν το τεράστιο ποσό που απαιτείται για να πάρουν τα δικαιώματά του, χωρίς, μάλιστα, να... παρανομήσουν εις βάρος τους financial fair play.
Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι οι σύλλογοι που θα έδιναν μάχη για να πληρώνουν τους μισθούς του Μέσι χωρίς να παραβαίνουν τους κανόνες που έχει θεσπίσει η UEFA και που αρκετοί σύλλογοι τους έχουν παραβεί με αποτέλεσμα να δέχονται τεράστια πρόστιμα και να βρίσκονται σε καθεστώς διαρκούς επιτήρησης από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.
Οι υπόλοιπες ομάδες που βρίσκονται στην ελίτ του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου γενικότερα θα πρέπει να κλιμακώσουν τις πληρωμές τους για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να καλύψουν τα 170 εκ. λίρες που κοστολογείται ο διεθνής άσος των Καταλανών.
«Βάσει των εσόδων και των ταμειακών αποθεμάτων τους μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ρεάλ Μαδρίτης μπορούν να καλύψουν αυτά τα ποσά» δήλωσε μεταξύ άλλων στο BBC ο ειδικός οικονομικός αναλυτής, Ρομπ Γουίλσον, του Πανεπιστημίου «Sheffield Hallam» και συμπλήρωσε: «Ακόμη και αυτές, πάντως, με τα κόστη μισθοδοσίας που θα ακολουθήσουν μπορεί να έβγαιναν κι εκτός FFP (financial fair play).
Από τις 5 Ιανουαρίου το CIES Football Observatory έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τη λίστα με τους ποδοσφαιριστές που έχουν τη μεγαλύτερη μεταγραφική αξία. Ο Λιονέλ Μέσι με 220 εκ. ευρώ βρίσκεται στην κορυφή, ακολουθεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 133. ο Αζάρ της Τσέλσι με 99 και ο συμπαίκττης του στους Λονδρέζους, Ντιέγκο Κόστα με 84, ενώ την πρώτη 10άδα συμπληρώνουν οι:
Πολ Πογκμπά (Γιουβέντους, 72εκ. ευρώ), Σέρχιο Αγουέρο (Μάντσεστερ Σίτι, 65 εκ. ευρώ), Ραχίμ Στέρλινγκ (Λίβερπουλ, 63), Σεσκ Φάμπρεγας (Τσέλσι, 62), Αλέξις Σάντσες (Άρσεναλ, 61) και Γκάρεθ Μπέιλ (Ρεάλ Μαδρίτης, 60 εκ. ευρώ).
Όσον αφορά τις πλουσιότερες ομάδες του κόσμου, βάσει του κύκλου εργασιών που είχαν το 2014 είναι σύμφωνα με την Deloitte Football Money League είναι οι:
Ρεάλ Μαδρίτης 444.7εκ. λίρες, Μπαρτσελόνα 413.6, Μπάγερν 369.6, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 363.2, Παρί ΣΖ 341.8, Μάντσεστερ Σίτι 271, Τσέλσι 260, Άρσεναλ 243.6, Γιουβέντους 233.5, Μίλαν 225.8 εκ. λίρες.