Νέα έρευνα υποστηρίζει πως η εισαγωγή λύκων σε περιοχές της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεισφέρει στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με το να ελέγχουν τον αυξανόμενο πληθυσμό των ελαφιών.
Νέα έρευνα υποστηρίζει πως η εισαγωγή λύκων σε περιοχές της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεισφέρει στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με το να ελέγχουν τον αυξανόμενο πληθυσμό των ελαφιών.
Οι λύκοι περνάνε περίοδο ευημερίας στην ηπειρωτική Ευρώπη, από την Ιβηρική Χερσόνησο ως τη Ρωσία και από τις σκανδιναβικές χώρες ως και τα Βαλκάνια, μαζί με άλλα μεγάλα σαρκοβόρα θηλαστικά όπως ο λύγκας. Πρόσφατα μάλιστα εντοπίστηκαν λύκοι και στο Βέλγιο μετά από αρκετά χρόνια, ενώ τα ζώα φαίνονται να μπορούν να επιβιώνουν ακόμα και σε περιοχές με πυκνότητα πληθυσμού 95 ανθρώπων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο στη Βρετανία απουσιάζουν εδώ και 350 χρόνια, ενώ οι αρκούδες πολύ περισσότερο, λόγω της αποψίλωσης των δασών και του συστηματικού κυνηγιού.
Η απουσία φυσικών εχθρών έχει οδηγήσει σε πληθυσμιακή έκρηξη στις τάξεις των ελαφιών, τα οποία έχουν φτάσει τα δύο εκατομμύρια στη Βρετανία, το μέγιστο πληθυσμό τους από την εποχή των παγετώνων. Οι αυξημένοι αριθμοί μοιραία έχουν οδηγήσει σε απώλεια δασικών εκτάσεων και οι επιστήμονες καλούν το κοινό να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις του και να συμφωνήσει στην εκ νέου εισαγωγή των λύκων στη Μεγάλη Βρετανία, δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Γκιγιόμ Σαπρόν.
Ένα παρόμοιο εγχείρημα δοκιμάστηκε το 1995 στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν λύκοι εισάχθηκαν στο πάρκο μετά από δεκαετίες και ήλεγξαν επιτυχημένα τον πληθυσμό των ελαφιών. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια τα ελάφια να αποφεύγουν περιοχές όπου μπορούν να παγιδευτούν και έτσι να επιτρέπουν σε αρκετά δέντρα να ευδοκιμήσουν σε περιοχές όπου τρέφονταν παλαιότερα τα ελάφια, προσελκύοντας με τη σειρά τους νέα πτηνά και ζώα όπως οι κάστορες.
Μετά από αυτή την αρχική κίνηση το οικοσύστημα έφτασε σε καλύτερη ισορροπία, με αρκετά άλλα είδη να ευνοούνται μετά από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Κάτι παρόμοιο προτείνουν οι επιστήμονες να δοκιμαστεί στη Βρετανία και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, οι οποίες μαζί με τον Καναδά φιλοξενούν περίπου τους μισούς λύκους σε σχέση με την Ευρώπη.