Η μετακίνηση εργαζομένων εντός των χωρών της Ε.Ε. βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη στο Λονδίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Η μετακίνηση εργαζομένων εντός των χωρών της Ε.Ε. βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη στο Λονδίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Κάμερον επιδιώκει την υποστήριξη της Γερμανίας για τη θέσπιση κανόνων, στόχος των οποίων θα είναι ο περιορισμός της μετανάστευσης. Με το μεταναστευτικό να προκαλεί ανησυχίες σε μεγάλο ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων, ο Κάμερον επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τους δεσμούς της χώρας του με την Ε.Ε. πριν το δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η Βρετανία επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί το 2017, εφόσον επανεκλεγεί το κόμμα του.
Εν όψει των εκλογών στη Βρετανία που θα διεξαχθούν τον Μάιο ο Κάμερον έχει κάνει το θέμα της μετανάστευσης κεντρικό άξονα της εκστρατείας του προκειμένου να κερδίσει περισσότερους ψηφοφόρους. Το ευρωσκεπτιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και ορισμένοι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι οι Βρετανοί φοβούνται πως εργαζόμενοι από λιγότερο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης υποβαθμίζουν τους μισθούς, ενώ άλλοι έρχονται στη χώρα με σκοπό να λαμβάνουν κοινωνικές παροχές μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές στην πατρίδα τους.
Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε θετική μόνο ως προς για την πάταξη των περιπτώσεων κατάχρησης των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. Η ίδια έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές πως το Βερολίνο δεν επιθυμεί να μεταβάλει το δικαίωμα των Ευρωπαίων να αναζητούν εργασία σε οποιαδήποτε χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό.
«Εξετάζουμε τις νομικές (πτυχές) και τη νομοθεσία εδώ… η κατάχρηση πρέπει να καταπολεμηθεί ώστε να επικρατήσει η ελεύθερη κυκλοφορία» είπε η ίδια. «Θα πρέπει να εξεταστούν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των κρατών-μελών… και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να προσαρμοστούν. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Χαιρετίζω θερμά την προθυμία της καγκελαρίου να συνεργαστεί μαζί μας για την ανεύρεση μιας λύσης», δήλωσε από την πλευρά του ο Κάμερον. «Επιθυμώ να διορθώσουμε τα προβλήματα στη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε.… είμαι πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό», πρόσθεσε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters