Κόσμος
Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2015 00:17

Ταυτοποιήθηκαν τρεις ύποπτοι για το μακελειό στη Charlie Hebdo

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών Γάλλων υπηκόων, υπόπτων για το μακελειό στην εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι έχει εξαπολύσει η αστυνομία.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι φερόμενοι ως δράστες έχουν αναγνωριστεί.

 

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών Γάλλων υπηκόων, υπόπτων για το μακελειό στην εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι έχει εξαπολύσει η αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φερόμενοι ως δράστες έχουν αναγνωριστεί.

Τα ονόματα και η δράση των υπόπτων

H γαλλική αστυνομία, όπως μεταδίδει το Reuters, αναζητεί δύο αδέλφια 34 και 32 ετών με τα ονόματα Σερίφ και Σαΐντ Κουάτσι και τον φερόμενο ως  συνεργό τους έναν 18χρονο το όνομα του οποίου σύμφωνα με το Associated Presse είναι Χαμίντ Μουράντ.

Επίσης όπως αναφέρει η ίδια πηγή τα δύο αδέλφια πρόσφατα είχαν δικασθεί για υπόθεση τρομοκρατίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters η αστυνομία εντόπισε τους δράστες από την ταυτότητα του ενός η οποία βρέθηκε μέσα στο εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο διαφυγής.

Ο  Σερίφ, είχε καταδικασθεί το 2005 για συμμετοχή σε επιχειρήσεις που συνδέονταν με τρομοκρατικά δίκτυα. Μάλιστα είχε συλληφθεί  από τη γαλλική αστυνομία την ώρα που ετοιμαζόταν να φύγει για τη Συρία προκειμένου να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Το Reuters σημειώνει πως είχε καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση το 2008.

Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μεγάλη επιχείρηση σε συνοικία της πόλης Ρενς, στη βορειοδυτική Γαλλία όπου φαίνεται πως έχουν διαφύγει οι φερόμενοι ως δράστες.

Εθνικό πένθος στη Γαλλία

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έπειτα από την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν άλλοι 12 εκ των οποίων οι τέσσερις πολύ σοβαρά, κήρυξε την Πέμπτη «ημέρα εθνικού πένθους».

Οι σημαίες στα δημόσια κτήρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα τριών ημερών, ενώ ο Ολάντ στο διάγγελμα του επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα στην χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει».

Ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς αύξησε το επίπεδο συναγερμού του συστήματος Vigipirate στο ύψιστο επίπεδο.

Η αλλαγή έγινε άμεσα αισθητή με την παρουσία περισσότερων περιπολιών σε σταθμούς, τραίνα, μετρό, μεγάλα καταστήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, σχολεία, μουσεία, στον πύργο του Άιφελ και άλλους χώρους με ιδιαίτερο συμβολισμό και δημόσιους χώρους.

«Είμαστε όλοι Charlie» (Je Suis Charlie)

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον 100.000 χιλιάδες Γάλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι και αλλού εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για την τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν πλακάτ που γράφουν «Είμαστε όλοι Charlie» (Je Suis Charlie).

Το σύνθημα «Είμαστε όλοι Charlie» κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούν τους πολίτες να αντιδράσουν στον φόβο και να διαδηλώσουν για τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης.

Κάποια από τα πανό έγραφαν «Ο Σαρμπ πέθανε ελεύθερος», μια αναφορά στον σκιτσογράφο και διευθυντή της Charlie Hebdo, που έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους τρεις ιστορικούς γελοιογράφους της εφημερίδας.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε  και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του στα θύματα της επίθεσης.

Στην Αθήνα, συνάντηση έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, στη Σίνα 31, έχει οργανώσει στις 17:00, η πρωτοβουλία πολιτών της Αθήνας σε ένδειξη συμπαράστασης στο πένθος του γαλλικού λαού «για την αποτρόπαιη δολοφονία των Ευρωπαίων φίλων-συμπολιτών μας και των καλλιτεχνών που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των φανατικών».

Η εισβολή

Την Τετάρτη περίπου στις 11:30 (τοπική ώρα) οι ένοπλοι κουκουλοφόροι, εισέβαλαν στην εφημερίδα, πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 12 άτομα μεταξύ των οποίων και τους Καμπί (Cabu), Σαρμπ (Charb), Βολίνσκι (Wolinski) και Τινιούς (Tignous), τους ιστορικούς γελοιογράφους της εφημερίδας.

Επίσης μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο αστυνομικοί εκ των οποίων ο ένας μουσουλμάνος.

Τον έλεγαν Αχμέντ, ήταν τριάντα χρόνων, έφτασε στο σημείο της επίθεσης με ποδήλατο και επιχείρησε να σταματήσει τους δράστες με το πιστόλι του 9 χιλιοστών. Δέχθηκε μια ριπή από σφαίρες και όταν έπεσε τραυματισμένος στο πεζοδρόμιο, ήρεμα ο ένας από τους τρομοκράτες του έδωσε τη χαριστική βολή στο κεφάλι κι εξίσου ήρεμα επέστρεψε στο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Γαλλίας Φρανσουά Μολέν από τους 12 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους οι οκτώ ήταν δημοσιογράφοι.

Επίσης ο Μολέν επιβεβαίωσε ότι οι δράστες φώναξαν «Αλλάχου Άκμπαρ» (σ.σ. Ο θεός είναι μεγάλος) και είπαν ότι «ήθελαν να πάρουν εκδίκηση» για τον προφήτη Μωάμεθ.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι δράστες έριξαν περισσότερες από 50 σφαίρες, ενώ μια ιατρική πηγή είπε πως τα περισσότερα θύματα έφεραν τραύματα στο στήθος και το κεφάλι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κάποια οργάνωση την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο κάποια μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι ένας από τους δράστες πριν μπει στο όχημα διαφυγής φώναξε πως είναι η Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

Αποτρόπαιη και απάνθρωπη χαρακτηρίζει την επίθεση στο Παρίσι εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo  η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δηλώνει σοκαρισμένη και κάνει λόγο για υπονόμευση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, όπως η ελευθερία της έφρασης και του Τύπου. 

Την επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo καταδίκασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική πράξη εναντίον της συμμάχου Γαλλίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκανε λόγο για «ένα φοβερό, αδικαιολόγητο έγκλημα που διαπράχθηκε εν ψυχρώ» και όπως είπε ως στόχο είχε να διχάσει.

«Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό» τόνισε.