Οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων τριάντα ετών μαίνονται στην Αυστραλία από την προηγούμενη Παρασκευή, σε ένα μέτωπο μήκους 240 χιλιομέτρων γύρω από την Αδελαΐδα στα νότια της χώρας.
Οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων τριάντα ετών μαίνονται στην Αυστραλία από την προηγούμενη Παρασκευή, σε ένα μέτωπο μήκους 240 χιλιομέτρων γύρω από την Αδελαΐδα στα νότια της χώρας.
Περισσότερα από 125 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών και αγροτικών εκτάσεων έχουν ήδη καεί, ενώ δεκάδες κατοικίες έχουν καταστραφεί και 23 άτομα νοσηλεύονται με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.
Οι πυρκαγιές μπορεί να είναι συχνό φαινόμενο κατά τους θερινούς μήνες της Αυστραλίας, ωστόσο η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Γουίλ Στέφεν, περιβαλλοντολόγο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.
«Όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες οι νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτες. Το ανησυχητικό είναι ότι η μεγαλύτερη αύξηση στη συχνότητα των πυρκαγιών γίνεται κοντά στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας», δήλωσε ο Στέφεν.
Εξάλλου οι διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν πως η συχνότητα των πυρκαγιών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, ενώ η εμφάνισή τους θα σημειώνεται όχι μόνο στους θερινούς μήνες αλλά και στους εαρινούς.
Η περασμένη άνοιξη ήταν η πιο θερμή στην ιστορία της Αυστραλίας, ενώ συνολικά το 2014 ήταν το τρίτο πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί, με την πρωτιά να ανήκει στο 2013. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ έχει δεχθεί δριμεία κριτική το περασμένο έτος για την εναντίωσή του στις πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
«Σχεδόν όλη η Αυστραλία βίωσε αυξημένες θερμοκρασίες το 2014, με τις μέσες τιμές να κινούνται κατά 0,91 βαθμό Κελσίου πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Νιλ Πλάμμερ, αναπληρωτής διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας.
«Η Αυστραλία δεν είναι τόσο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή όσο νησιωτικά κράτη όπως το Κιριμπάτι και οι Μαλδίβες, τα οποία απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Ωστόσο μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών η Αυστραλία θα είναι από τις χώρες που θα πληγούν νωρίτερα και ισχυρότερα, χάρις στο ακραίο και ευάλωτο στις αλλαγές κλίμα της», προειδοποιεί η Βικτόρια Μακένζι-ΜακΧάργκ, διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Australian Conservation Foundation.