Κόσμος
Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2015 19:42

Εθνικό πένθος στη Γαλλία μετά την επίθεση στη Charlie Hebdο

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την Πέμπτη «ημέρα εθνικού πένθους» στη Γαλλία κι επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα στην χώρα. Χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα.

 

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την Πέμπτη «ημέρα εθνικού πένθους» στη Γαλλία κι επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα στην χώρα μετά την επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 11 στο Παρίσι.

«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος προς το έθνος που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα τριπών ημερών, γνωστοποίησε ο Ολάντ.

Σε συναγερμό η Γαλλία

Νωρίτερα ο  Γάλλος πρόεδρος Φρανσούα Ολάντ έκανε λόγο για μια τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας και διαβεβαίωσε πως οι δράστες θα τιμωρηθούν.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους ενώ σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τον αποτροπιασμό της.

Ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς αύξησε το επίπεδο συναγερμού του συστήματος Vigipirate στο ύψιστο επίπεδο.

Η αλλαγή έγινε άμεσα αισθητή με την παρουσία περισσότερων περιπολιών σε σταθμούς, τραίνα, μετρό, μεγάλα καταστήματα, κτήρια στα οποία στεγάζονται εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, σχολεία, μουσεία, στον πύργο του Άιφελ και άλλους χώρους με ιδιαίτερο συμβολισμό και δημόσιους χώρους.

«Είμαστε όλοι Charlie» (Je Suis Charlie)

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον 100.000 χιλιάδες Γάλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι και αλλού εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για την τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούν πλακάτ που γράφουν «Είμαστε όλοι Charlie» (Je Suis Charlie).

Το σύνθημα «Είμαστε όλοι Charlie» κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούν τους πολίτες να αντιδράσουν στον φόβο και να διαδηλώσουν για τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης.

Κάποια από τα πανό έγραφαν «Ο Σαρμπ πέθανε ελεύθερος», μια αναφορά στον σκιτσογράφο και διευθυντή της Charlie Hebdo, που έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους τρεις ιστορικούς γελοιογράφους της εφημερίδας.

«Είναι δραματικό ότι αυτοί οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Σε λίγο, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν πια να μιλούν. Θα πρέπει να κατέβουμε κατά χιλιάδες στους δρόμους», είπε η Μπεατρίς Κανό μια διαδηλώτρια περίπου 50 ετών που κρατούσε το τελευταίο φύλλο της Charlie Hebdo.

«Η ελευθερία του Τύπου δεν έχει τιμή», έγραφε ένα άλλο πανό.

Σημειώνεται ότι καταμετρήθηκαν 83 συγκεντρώσεις στις πλατείες μικρών και μεγάλων πόλεων.

Τα νούμερα των διαδηλωτών

Στο Παρίσι τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, κοντά στα κεντρικά γραφεία της Charlie Hebdo, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μασσαλία (νοτιοανατολικά) και τη Λυών (κεντροανατολικά), οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις υπολογίζονται σε 7.000 και μεταξύ 10.000 και 15.000 αντιστοίχως.

Στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά) περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης και σε άλλες πόλεις της Ε.Ε.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε  και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του στα θύματα της επίθεσης

Στο Βερολίνο περίπου 500 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν απόψε μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν κεριά και πανό που έγραφαν «Είμαι και εγώ Σαρλί» (Je Suis Charlie).

Στις Βρυξέλλες πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν ραντεβού σε διαφορετικές περιοχές της πόλης. Στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στο κέντρο του Λονδίνου, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν.

Στη Μαδρίτη εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας, παρόντος και του πρεσβευτή Ζερόμ Μποναφόν.

Πολλά στελέχη πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με στόχο να εκφράσουν την υποστήριξή τους.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Σουηδία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία.

Δώδεκα οι  νεκροί - Επαγγελματίες οι δράστες

Σήμερα περίπου στις 11:30 (τοπική ώρα) οι ένοπλοι κουκουλοφόροι, εισέβαλαν στην εφημερίδα, πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 12 άτομα μεταξύ των οποίων και τους Καμπί (Cabu), Σαρμπ (Charb), Βολίνσκι (Wolinski) και Τινιούς (Tignous), τους ιστορικούς γελοιογράφους της εφημερίδας.

Επίσης μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο αστυνομικοί, ενώ υπάρχουν και τραυματίες εκ των  οποίων οι τέσσερις είναι πολύ σοβαρά.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Γαλλίας Φρανσουά Μολέν από τους 12 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους οι οκτώ ήταν δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας, Φρανσουά Μολέν.

Επίσης ο Μολέν επιβεβαίωσε ότι οι δράστες φώναξαν «Αλλάχου Άκμπαρ» (σ.σ. Ο θεός είναι μεγάλος) και είπαν ότι «ήθελαν να πάρουν εκδίκηση» για τον προφήτη Μωάμεθ.

Οι δράστες, που ήταν ντυμένοι στα μαύρα, ήταν τουλάχιστον δύο και κρατούσαν Καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών, ενώ σύμφωνα με αναλυτές πρέπει να είχαν στρατιωτική εκπαίδευση.

Φεύγοντας οι δράστες φώναξαν «πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη».

Μουσουλμάνος ο αστυνομικος που εκτελέστηκε εν ψυχρώ

Τον έλεγαν Αχμέντ, ήταν τριάντα χρόνων και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Έφτασε στο σημείο της επίθεσης με ποδήλατο και επιχείρησε να σταματήσει τους δράστες με το πιστόλι του 9 χιλιοστών. Δέχθηκε μια ριπή από σφαίρες και όταν έπεσε τραυματισμένος στο πεζοδρόμιο, ήρεμα ο ένας από τους τρομοκράτες του έδωσε τη χαριστική βολή στο κεφάλι κι εξίσου ήρεμα επέστρεψε στο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες.

Σοκ στη διεθνή κοινότητα

Αποτρόπαιη και απάνθρωπη χαρακτηρίζει την επίθεση στο Παρίσι εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo  η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δηλώνει σοκαρισμένη και κάνει λόγο για υπονόμευση θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, όπως η ελευθερία της έφρασης και του Τύπου. 

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο τονίζει ότι πρόκειται για μία «βάναυση επίθεση» που στρέφεται κατά των θεμελιωδών αξιών και κατά της ελευθερίας της έκφρασης που είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας.

Την επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo καταδίκασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική πράξη εναντίον της συμμάχου Γαλλίας.

«Είμαστε σε επαφή με Γάλλους αξιωματούχους και έχω δώσει οδηγίες στην κυβέρνησή μου να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί για να προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Εν τω μεταξύ ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία συνεργάζεται με τις δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας ώστε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για την επίθεση εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Ο Κόμεϊ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κυβερνοασφάλεια, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, μετά την αιματηρή επίθεση σήμερα στο Παρίσι που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων.

Από την πλευρά τουο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για «τη φριχτή τρομοκρατική επίθεση» στα γραφεία της σατιρικής γαλλικής εφημερίδας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ένα φοβερό, αδικαιολόγητο έγκλημα που διαπράχθηκε εν ψυχρώ» και όπως είπε ως στόχο είχε να διχάσει.

«Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό» τόνισε.

Επίσης λίγο αργότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν έντονα αυτή την απαράδεκτη τρομοκρατική ενέργεια με στόχο δημοσιογράφους και μια εφημερίδα» αναφέρει ανακοίνωση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.