Στον απόηχο των εορτών, αληθινές ιστορίες κυριαρχούν στις σκοτεινές αίθουσες αυτήν την εβδομάδα, με πρωταγωνιστές έναν αδικημένο επιστήμονα, έναν σπουδαίο εκκεντρικό ζωγράφο, αλλά και την πιο γνωστή μουσική οικογένεια της Ελλάδας.
Στον απόηχο των εορτών, αληθινές ιστορίες κυριαρχούν στις σκοτεινές αίθουσες αυτήν την εβδομάδα, με πρωταγωνιστές έναν αδικημένο επιστήμονα, έναν σπουδαίο εκκεντρικό ζωγράφο, την πιο γνωστή μουσική οικογένεια της Ελλάδας και τους απεργούς μιας μακρόχρονης κινητοποίησης. Τη νότα της μυθοπλασίας δίνουν ένα θρίλερ με μαύρο χιούμορ, ένα θαρραλέο παιδί που αναζητεί τη μητέρα του και το θαλάσσιο κυνήγι ενός θησαυρού.
«Το παιχνίδι της μίμησης»
Βασισμένο στο βιβλίο - θρύλο του Άντριου Χότζες, «Άλαν Τιούρινγκ, το αίνιγμα», το - υποψήφιο για 5 Χρυσές Σφαίρες - δράμα του Μόρτεν Τίλντουμ, με την - υποψήφια για Όσκαρ - Κίρα Νάιτλι και τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μάθιου Γκουντ, Τσαρλς Ντανς, Μαρκ Στρονγκ και Τάπενς Μίντλετον, αφηγείται την αληθινή, άλλα άγνωστη στο ευρύτερο κοινό ιστορία του μαθηματικού και αναλυτή Άλαν Τιούρινγκ. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο αφανής αυτός ήρωας καθοδήγησε με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων να «σπάσει» τον κώδικα της περίφημης γερμανικής μηχανής Enigma. Όμως, τον χειμώνα του 1952, οι βρετανικές αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά», μια κατηγορία που τον οδήγησε στην καταδίκη του για ομοφυλοφιλία και στην αυτοκτονία, χωρίς κανείς να γνωρίζει ότι επρόκειτο για έναν πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους.
Οι συντελεστές της ταινίας επισημαίνουν: «Η ιστορία του Άλαν Τιούρινγκ είχε τραγικό τέλος, αλλά θέλαμε να κάνουμε μια ταινία, που θα τιμούσε τη ζωή και το έργο του. Ελπίζουμε το κοινό να έρθει κοντά σε αυτήν την προσωπικότητα. Δεν μοιάζει με κανέναν άνθρωπο που γνωρίζαμε, και θέλαμε το κοινό να τον γνωρίσει, να τον κατανοήσει, να σκεφτεί όπως αυτός. Να κοιτάξει την οθόνη και να καταλάβει αυτόν τον άνθρωπο, που απουσιάζει από την ιστορία που γνωρίζει, και να νιώσει το μέγεθος της συνεισφοράς του και της ανθρωπιάς του».
«Big bad wolves: Στο στόμα των λύκων»
Στο ισραηλίτικο αγωνιώδες, αλλά και κωμικό θρίλερ, με έντονα στοιχεία μαύρου χιούμορ, σε σενάριο και σκηνοθεσία των Άχαραον Κεσάλες και Ναβότ Παπουσάντο, μια σειρά από βίαιες δολοφονίες κοριτσιών διασταυρώνει τις ζωές τριών αντρών με αναπάντεχα αποτελέσματα. Με τους Λίορ Ασκενάζι, Ρότεμ Κέιναν, Ντοβάλε Γκλίκμαν και Μένας Νόι, ο πατέρας του τελευταίου θύματος θέλει να πάρει εκδίκηση, ένας αυτόκλητος αστυνομικός λειτουργεί εκτός των ορίων του νόμου και ο βασικός ύποπτος, ένας δάσκαλος θρησκευτικών, πέφτει στα αδίστακτα χέρια τους.
«Είναι ένα κωμικό θρίλερ για μια απαγωγή, που αντλεί την έμπνευσή του από την κοινωνία, στην οποία ζούμε. Η υπαρξιακή αγωνία λειτουργεί ως το θεμέλιο του Ισραήλ και αποπειράται να ορίσει και να ενισχύσει τη νομιμότητα του κράτους. Ο φόβος της τρομοκρατικής δραστηριότητας, κυρίως των απαγωγών, το συνεχές αίσθημα της καταδίωξης, η έμφυτη δυσανεξία και η μάτσο συμπεριφορά, σε συνδυασμό με μια ιστορική λαχτάρα για εκδίκηση, συνθέτουν το ιδανικό έδαφος για ακραίες συμπεριφορές και τις επακόλουθες αντιδράσεις. Η ταινία εγείρει ερωτηματικά σε σχέση με το παγκόσμιο ηθικό δίλημμα: έχει ένα θύμα το αναφαίρετο δικαίωμα να μετατραπεί σε αιμοδιψή αυτόκλητο τιμωρό;» εξηγούν οι σκηνοθέτες.
«Ο κύριος Τέρνερ»
Επιστρέφοντας στα βιογραφικά δράματα εποχής, ο Μάικ Λι δημιουργεί το πορτραίτο του μεγαλύτερου ίσως Βρετανού εικαστικού όλων των εποχών, του ξεχωριστού Τζόζεφ Τέρνερ, εστιάζοντας στην τελευταία περίοδο της ζωής του αυτοδίδακτου εκκεντρικού δημιουργού και στη σχέση του με τη βρετανική αριστοκρατία, λόγω της αναρχικής στάσης του. Με πρωταγωνιστές τους Τίμοθι Σπαλ, Ντόροθι Άτκινσον, Μάριον Μπέιλι, Πολ Τζέσον, Λέσλι Μάνβιλ, Μάρτιν Σάβατζ και Ρουθ Σιν, η ταινία απέσπασε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού (Τίμοθι Σπαλ) και τεχνικό βραβείο (καλύτερη φωτογραφία, Ντικ Πόουπ) στο Φεστιβάλ Καννών 2014.
«Jack»
Το γερμανικό δράμα του Έντουαρντ Μπέργκερ - με τους Ίβο Πίτζκερ, Γκέοργκ Άρμς, Τζοντίν Τζον και Λουίζ Χέγιερ - μιλά για την άνευ όρων αγάπη μέσα από την ιστορία ενός δεκάχρονου αγοριού, που βοηθά με κάθε τρόπο την ανύπαντρη μητέρα του. Όταν εκείνη εξαφανίζεται ξαφνικά, ξεκινά με τον εξάχρονο αδερφό του ένα γενναίο ταξίδι αναζήτησης.
«Περιπέτεια στο Αιγαίο»
Στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου μάς ταξιδεύει η ελληνική ταινία διεθνούς συμπαραγωγής του Φιλανδού σκηνοθέτη Τάβι Βάρτια, με τους Ιφιγένεια Τζόλα, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ορφέα Αυγουστίδη, Ναταλία Δραγούμη, Γιάννη Στάνκογλου, Έφη Παπαθεοδώρου, Γεράσιμο Σκιαδαρέση και Γιάννη Ζουγανέλη. Στο υπέροχο καλοκαιρινό τοπίο, οι ξέγνοιαστες διακοπές μιας οικογένειας εξελίσσονται απρόσμενα σε ένα περιπετειώδες κυνήγι θησαυρού, που φέρνει στο φως καλά κρυμμένα μυστικά και έναν νέο έρωτα.
«Μια οικογενειακή ιστορία»
Με κεντρικούς χαρακτήρες τον Ψαρογιώργη (Γιώργη Ξυλούρη), τα τρία παιδιά του και τον πατέρα του, Ψαραντώνη, το ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Αριστομενοπούλου ακολουθεί την πιο γνωστή μουσική οικογένεια της Ελλάδας, τους Ξυλούρηδες, καταγράφοντας τη ζωή τους για διάστημα δύο ετών, μέσα από επαγγελματικές προκλήσεις και δύσκολες προσωπικές αποφάσεις.
Όπως σημειώνει η σκηνοθέτις: «Η ταινία αποκαλύπτει πώς τρεις διαφορετικές γενιές της οικογένειας σχετίζονται με την παράδοση και πόσο τους επηρεάζει στις επιλογές τους. Πόση ελευθερία έχουν να αποφασίζουν για τη ζωή τους και τη μουσική τους, όταν μια τόσο ζωντανή, πλούσια και βαριά κληρονομιά συνοδεύει το κάθε τους βήμα; Τι σημαίνει για εμάς σήμερα αυτή η κληρονομιά;».
«Non omnis moriar»
Το ντοκιμαντέρ της Θεοδοσίας Γραμματικού καταγράφει το χρονικό της εννεάμηνης απεργίας στην Ελληνική Χαλυβουργία, φωτίζοντας τις πτυχές, που έκαναν αυτόν τον αγώνα τόσο ξεχωριστό. Ο τίτλος «Non omnis moriar» είναι μια λατινική έκφραση, που σημαίνει «δεν θα πεθάνω ολόκληρος (κάτι θα μείνει από εμένα)». Θέλοντας να αναδείξει αυτό ακριβώς, η ταινία βασίζεται στον χρόνο και ακολουθεί την εξέλιξη της απεργίας.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]