Δεν θα συμμετάσχει στις ερχόμενες εκλογές ανακοίνωσε με δήλωσή του ο Νίκος Σηφουνάκης, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στον Γιώργο Παπανδρέου και το εγχείρημά του, καθώς και την ελπίδα ότι «οι εκλογές θα είναι η απαρχή της ανασύστασης του Κεντρώου χώρου, και τα δεκάδες αδρανοποιημένα ηγετικά και ικανά στελέχη του να επανασυσπειρωθούν, και να μπορέσει να ξαναεμπνεύσει τον λαό».
Δεν θα συμμετάσχει στις ερχόμενες εκλογές ανακοίνωσε με δήλωσή του ο Νίκος Σηφουνάκης, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στον Γιώργο Παπανδρέου και το εγχείρημά του, καθώς και την ελπίδα ότι «οι εκλογές θα είναι η απαρχή της ανασύστασης του Κεντρώου χώρου, και τα δεκάδες αδρανοποιημένα ηγετικά και ικανά στελέχη του να επανασυσπειρωθούν, και να μπορέσει να ξαναεμπνεύσει τον λαό».
Ο κ. Σηφουνάκης επισημαίνει την πρωτοβουλία του για συναινετική λύση στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (σ.σ. ο κ. Σηφουνάκης είχε προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προερχόμενο από την αντιπολίτευση Νίκο Κωνσταντόπουλο), ενώ υποστηρίζει πως «η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υπήρξε στρατηγική επιλογή της αντιπολίτευσης, στην οποία η συμπολίτευση - εκουσίως ή ακουσίως- δεν έκανε και μεγάλη προσπάθεια για να την αποτρέψει, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ».
Με τη δήλωσή του, ο κ. Σηφουνάκης εκφράζει, επίσης, την ευγνωμοσύνη του στον λαό των νησιών του νομού Λέσβου, που «σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις τον εμπιστεύτηκαν και τον τίμησαν με την ψήφο τους», ενώ δηλώνει πως παραμένει «μάχιμος και ενεργός πολίτης, και εφόσον κριθεί χρήσιμο θα προσφέρει ξανά με τις όποιες δυνάμεις και γνώσεις του».
Η πλήρης δήλωση του κ. Σηφουνάκη έχει ως εξής:
«Μετά τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η χώρα μας εισέρχεται σε μία ξεχωριστή ιστορική φάση. Ήδη από το 2009 γυρίσαμε σελίδα, με τον νέο πολιτικό χάρτη που δημιουργήθηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε στην υπογραφή των Μνημονίων, και την αναγκαστική λιτότητα που έπληξε κυρίως τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας.
Είναι αυτονόητο ότι με τις επερχόμενες εκλογές δια μαγείας δεν πρόκειται να λυθούν τα βαθειά πολιτικά, διαρθρωτικά και κυρίως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Εργάστηκα με παρρησία προκειμένου να υπάρξει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προτείνοντας πρόσωπο προερχόμενο από την αντιπολίτευση και που δυστυχώς δεν επετεύχθη. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, υπήρξε στρατηγική επιλογή της αντιπολίτευσης στην οποία η συμπολίτευση -εκουσίως ή ακουσίως- δεν έκανε και μεγάλη προσπάθεια για να την αποτρέψει, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτή τη συγκυρία της σύγχυσης, της αβεβαιότητας, αλλά και του εκτροχιασμού του πολιτικού λόγου, συμπεριφορών που φθάνουν στα όρια του πολιτικού κανιβαλισμού, παρά τη θέληση και την αφοσίωσή μου στην πολιτική δημιουργία για πολλά χρόνια, αποφάσισα να μη συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές.
Στα τελευταία 2½ χρόνια, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, με πολλούς συναδέλφους καταβάλαμε προσπάθειες για την ανάδειξη της ξεκάθαρης θέσης που πρέπει να έχουμε ως συγκυβερνών κόμμα, δυστυχώς κατορθώθηκε απλώς να μεγιστοποιηθεί η ασάφεια ως προς το τι σημαίνει ο σταθεροποιητικός μας ρόλος.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διέψευσε τις προσδοκίες μας ότι με την ανάκαμψη της χώρας θα ανακάμψει και η παράταξή μας, παρότι για πρώτη φορά εγκαταλείψαμε όνομα και σύμβολα, καλυπτόμενοι πίσω από την ΕΛΙΑ.
Σαράντα χρόνια μετά την μεταπολίτευση, ο κατακερματισμός κυριαρχεί στον πολιτικό χάρτη της χώρας με επίκεντρο τον μεγάλο προοδευτικό χώρο του Κέντρου.
Ίσως αυτές οι εκλογές να είναι η απαρχή της ανασύστασης του Κεντρώου χώρου, και τα δεκάδες αδρανοποιημένα ηγετικά και ικανά στελέχη του να επανασυσπειρωθούν, και να μπορέσει να ξαναεμπνεύσει τον λαό.
Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται και η πρωτοβουλία του Κινήματος του Γ. Παπανδρέου.
Εκφράζοντας την απέραντη ευγνωμοσύνη μου προς τους πολίτες του ακριτικού Νομού μας, που σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν με την ψήφο τους, θα παραμένω μάχιμος και ενεργός πολίτης και εφ’ όσον κριθεί χρήσιμο να προσφέρω ξανά με τις όποιες δυνάμεις και γνώσεις μου, πρόθυμα θα ανταποκριθώ».
Πηγή: ΑΜΠΕ