Κόσμος
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2004 16:06

Εκπρόσωπος Φερχόιγκεν: Δίλημμα για την Κύπρο «το σχέδιο ή η μή λύση»

Το δίλημμα για το Κυπριακό δεν είναι «αυτό το σχέδιο ή κάποιο άλλο σχέδιο», αλλά «αυτό το σχέδιο ή μη λύση». Αυτό τόνισε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου της Ε.Ε. Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου επισήμανε πως το σχέδιο Ανάν είναι απολύτως συμβατό προς το κοινοτικό κεκτημένο, εφόσον δεν περιλαμβάνει μόνιμες παρεκκλίσεις.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός κράτους ικανού να εκφραστεί με μια φωνή στα θεσμικά όργανα της Κοινότητας, ενώ βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε..

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι τώρα εναπόκειται στους λαούς των δύο κοινοτήτων να αποφασίσουν κατά πόσο επιθυμούν να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση ή να ενταχθεί επανενωμένη η Κύπρος στην Ε.Ε. αποφεύγοντας όμως να κάνει υποθέσεις για τις πιθανές επιπτώσεις από ενδεχόμενη απόρριψη του σχεδίου σε μία εκ των δύο πλευρών κατά τα ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Επιπρόσθετα, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι σε περίπτωση λύσης, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει στο Συμβούλιο μια πράξη προσαρμογής η οποία θα περιλαμβάνει τα τμήματα του σχεδίου Αναν που αφορούν το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτή η πράξη προσαρμογής, συνέχισε, προβλέπεται από το πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης με την ενσωμάτωση των συνθηκών ένταξης της Κύπρου της Ε.Ε. για το βόρειο τμήμα της νήσου.

Στη συνέχεια η πράξη προσαρμογής θα πρέπει να υιοθετηθεί με ομοφωνία από το Συμβούλιο υπουργών, κατά προτίμηση πριν από την 1η Μαϊου.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ακόμη την ετοιμότητα της ΕΕ να διαθέσει οικονομική βοήθεια ύψους 300 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του βορείου τμήματος της νήσουν την περίοδο 2004-2006.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συμβατότητας του σχεδίου Αναν προς το κοινοτικό κεκτημένο ο εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η εφαρμογή του θα γίνει χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις διευκρινίζοντας ότι σε κάθε προηγούμενη διεύρυνση της Ε.Ε. είχαν προβλεφθεί μεταβατικές περίοδοι, με ενδεικτικά παραδείγματα αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αλλά και των δέκα νέων χωρών-μελών. Η εφαρμογή μεταβατικών περιόδων είναι ένα κλασικό εργαλείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κατέληξε ο εκπρόσωπος του κ. Φερχόιγκεν.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων