Για νεκρανάσταση του φόβου με την κινδυνολογία περί Grexit κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στη διάρκεια της ομιλίας του στο διαρκές προγραμματικό συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το στίγμα της πολιτικής του κόμματός του εάν αυτό κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
Για νεκρανάσταση του φόβου με την κινδυνολογία περί Grexit κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στη διάρκεια της ομιλίας του στο διαρκές προγραμματικό συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το στίγμα της πολιτικής του κόμματός του εάν αυτό κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
«Ο κος Σαμαράς κρύβεται από το φως και ανασύρει φαντάσματα … χωρίς κανένα σεβασμό στο αξίωμά του, σέρνει αυτό το χορό των ζόμπι» είπε και συνέχισε την επίθεσή του λέγοντας ότι χρησιμοποιεί τη λέξη αλήθεια σε μια εκστρατεία ψέματος.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου λέγοντας ότι στις 25 Γενάρη στην Ελλάδα ακουμπά και η δημοκρατική Ευρώπη.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ευρώπη που αλλάζει. Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς είναι η οπισθοφυλακή του κυρίου Σόιμπλε στην Ευρώπη της λιτότητας που υποχωρεί» είπε.
Ο κ. Τσίπρας έκανε άνοιγμα σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που επιθυμούν την αλλαγή τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απλώνει το χέρι σε όλους όσοι θέλουν να απαλλαγεί η χώρα από το σημερινό εφιάλτη. Ανεξάρτητα από το κόμμα που ψήφιζαν μέχρι χτες».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» εγγυάται την οικονομική ασφάλεια και την αξιοπρεπή διαβίωσή για κάθε Έλληνα.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ:
«Πρώτον: Παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξη πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καθώς και στην ανάγκη εξαίρεσης από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Δεύτερον: Επιδιώκουμε την συμφωνία για αναπτυξιακά εργαλεία, που θα συμβάλλουν στην συνολική ανάπτυξη που αφορά όλους τους πολίτες
Τρίτον: Προστατεύουμε το Τραπεζικό σύστημα στα πλαίσια της ΕΚΤ και εγγυόμαστε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών
Τέταρτον: Διαπραγματευόμαστε εντός των πλαισίων της ευρωπαϊκής ένωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών στα πλαίσια μιας νέας ρεαλιστικής συμφωνίας εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια, ώστε να επιτύχουμε τελικώς τους ακόλουθους στόχους:
Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2015.
«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
Περίοδος χάριτος, δηλαδή «moratorium» στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας
Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο.
Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.
Ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.
Οι τέσσερις πυλώνες του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης
Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», περιλαμβάνει τους εξής τέσσερις πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση:
Α. Το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,
Β. Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Γ. Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας.
Δ. Τις μεταρρυθμίσεις για το θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης.
Το πρόγραμμα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων περιλαμβάνει
1. Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον, τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά
2. πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης
3.13η Σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700Ε
4.Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
5. Ειδική κάρτα μετακίνησης
6. Κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης
Μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Στόχος είναι η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η αύξηση των δημόσιων εσόδων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων
Σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, όχι ως μία «κακή τράπεζα», δηλαδή ως «bad bank», αλλά, αντίθετα ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.
«Απαγορεύουμε τις εξαγορές κόκκινων δανείων από διεθνή funds που έχουν στόχο να κερδοσκοπήσουν. στην πλάτη των ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικονομίας».
Ως προς το ζήτημα των πλειστηριασμών
«Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας».
Μέτρα για την ανάκτηση της εργασίας
Παρεμβάσεις για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους
Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε:
Γραφειοκρατία
Ακόμη, όπως είπε ο κ. Τσίπρας βασικό πρόβλημα των πολιτών είναι η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις, η πολυνομία, που στην πραγματικότητα είναι μια τεχνολογία εξουσίας και συντήρησης της διαφθοράς.
Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων προτείνει τα εξής:
Για τα πολιτικά κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται:
Για τα ΜΜΕ:
(α) επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης, και
(β) ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.
Στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει, σεβόμενη την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αναδιοργάνωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών
Σε αυτή τη κατεύθυνση, τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν:
1. Την ενίσχυση και στήριξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική οικονομία και την δημόσια διοίκηση αλλά και να εκκαθαριστεί η αγορά εργασίας από πρακτικές άγριας εκμετάλλευσης και ανασφάλιστης εργασίας,
2. Τη στήριξη της επιτυχημένης αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.
3. Την επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες.