Κόσμος
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2004 22:19

Νηφαλιότητα και σωφροσύνη συνιστούν οι Κύπριοι πολιτικοί

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέστρεψε στην Κύπρο, προερχόμενος από την Ελβετία, μαζί με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Γνωρίζω και συμμερίζομαι την αγωνία και τα αισθήματα που διακατέχουν τον κυπριακό λαό που για τόσες ημέρες παρακολουθούσε με ελπίδες, αλλά και με ανησυχία τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. Δικαιολογημένη και η αγωνία και ανησυχία γιατί οι εξελίξεις αφορούν όχι μόνο την ίδια την ύπαρξη και επιβίωση της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά και το μέλλον της πατρίδας μας και των επερχόμενων γενεών.

Πήγαμε στην Ελβετία με όλη την καλή διάθεση, με την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε ένα συμβιβασμό, έστω οδυνηρό, έναν ιστορικό αλλά αξιοπρεπή συμβιβασμό.

Πήγαμε στην Ελβετία με προτάσεις συναίνεσης που θεμελιώνουν αλλά και διασφαλίζουν μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που διασφαλίζει την ειρήνη, τον τερματισμό της εισβολής και που θα θεμελιώνει την ευημερία και τα οφέλη τόσο για τους Ε/Κ όσο και για τους Τ/Κ.

Επιδιώξαμε με ειλικρίνεια, εντιμότητα και σταθερότητα το ελάχιστο αλλά πολύ σημαντικό, δηλαδή την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού της.

Ομως, παρά την καλή διάθεση και την πολιτική βούληση που επιδείξαμε, δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουμε σε συμφωνία, με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να καταφύγει στην προβλεπόμενη διαδικασία να διαμορφώσει ο ίδιος ως επιδιαιτητής το τελικό κείμενο του σχεδίου λύσης που μας παρέδωσε ψες, λίγο πριν τα μεσάνυκτα.

Σύμφωνα με τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει στη Νέα Υόρκη, τώρα το τελικό σχέδιο λύσης θα τεθεί ενώπιον του λαού σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου.

Κατά την αναχώρησή μου για την Ελβετία, από αυτό το ίδιο βήμα, είχα αναλάβει μια δέσμευση, ότι δεν πρόκειται να θυσιάσω τα δικαιώματα του λαού μας στον βωμό οποιωνδήποτε πιέσεων ή χάριν οποιωνδήποτε χρονοδιαγραμμάτων που καθορίζονται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων των ξένων.

Μπορώ σήμερα να διαβεβαιώσω τον λαό μας ότι έχω τηρήσει τη δέσμευση που είχα αναλάβει. Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης αλλά και του χρέους μας έναντι της ιστορίας και του λαού μας, το Εθνικό Συμβούλιο και εγώ καταβάλαμε κάθε προσπάθεια και εξαντλήσαμε όλα τα επιτρεπτά περιθώρια συναινετικής στάσης για να πετύχουμε μια λύση που θα επέτρεπε σε Ε/Κ και Τ/Κ να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, και να μερίζονται τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου.

Δυστυχώς η προσπάθειά μας δεν απέδωσε. Οχι μόνο η αρνητική στάση και οι αδιάλλακτες θέσεις της τ/κ πλευράς συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά προστέθηκαν 11 νέες πρόσθετες απαιτήσεις από την Τουρκία, που κύριο σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν κατά κύριο λόγο συμφέροντα και επιδιώξεις της Τουρκίας μέσω της Κύπρου, που μέσα από την επιδιαιτησία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ βρήκαν ανταπόκριση είτε ολικά είτε σε κάποιο βαθμό.

Δεν είναι η ώρα ούτε θα ήταν σωστό να προβώ αυτή την ώρα σε ανάλυση των βασικών προνοιών του σχεδίου και σε συγκριτική εκτίμηση των θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.

Αυτό θα γίνει στις λίγες προσεχείς ημέρες και οι θέσεις και οι απόψεις μου θα τεθούν ενώπιον του λαού.

Οπως είναι φυσικό αλλά και αναγκαίο, τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου όπως και εγώ θα αξιολογήσουμε με προσοχή και αίσθημα ευθύνης το συνολικό κείμενο και θα τοποθετηθούμε.

Εγώ προσωπικά, όπως πιστεύω και όλα τα κόμματα, κινήσεις και οργανωμένα σύνολα, θα κοινοποιήσω τις αποφάσεις μου με δημόσια δήλωση μπροστά στο λαό, με σαφήνεια και ειλικρίνεια.

Τώρα είναι η ώρα της περίσκεψης, της νηφαλιότητας και της σωφροσύνης. Οι ιστορικές στιγμές που περνούμε και η σοβαρότητα των συνεπειών της όποιας απόφασης επιβάλλουν σοβαρό προβληματισμό και αποφυγή έντασης και αντιπαράθεσης.

Ακραίες τοποθετήσεις και χαρακτηρισμοί δεν έχουν τη θέση τους αυτή την ώρα, δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και υποβαθμίζουν ακόμα και αυτή τη σοβαρότητα του θέματος.

Αυτή την κρίσιμη ώρα καλώ όλο το λαό, τις πολιτικές ηγεσίες, τον Τύπο και τα ΜΜΕ να υιοθετήσουν αυτούς τους όρους και κανόνες προβληματισμού και έκφρασης απόψεως για να αποδείξουμε όλοι μαζί τον πολιτικό πολιτισμό μας.

Θέλω να εκφράσω δημόσια ευχαριστίες στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη για τη συνεχή, θερμή και στενή συνεργασία και υποστήριξη που επεκράτησε στις επαφές και συνεννοήσεις μας, όπως και στους υπηρεσιακούς παράγοντες και εμπειρογνώμονες της ελληνικής αντιπροσωπείας για τη βοήθεια που μας πρόσφεραν.

Τέλος, ευχαριστώ όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αγαπητούς φίλους και εκτιμούμενους συνεργάτες, για την πολύτιμη συνδρομή τους στο δύσκολο έργο που συλλογικά είχαμε αναλάβει.

Ευχαριστώ θερμά τους υπηρεσιακούς παράγοντες και εμπειρογνώμονες της δικής μας αποστολής που για ώρες πολλές, ατελείωτες ώρες, εργάστηκαν εντατικά και αποδοτικά για την υπόθεση της Κύπρου.

Ευχαριστώ την κυβέρνηση της Ελβετίας για τη φιλοξενία και τις εξυπηρετήσεις που πρόσφερε προς όλες τις αντιπροσωπείες».

Τώρα θα πρέπει όλοι μας να εκτιμήσουμε σωστά, συλλογικά και με νηφαλιότητα όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά μας, αλλά και όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μια ή άλλη απόφαση, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, σημειώνοντας πως τώρα είναι η ώρα του λαού για να αποφασίσει.

Την ευχή, όπως μετά από ένα δυνατό, ενωμένο και αποφασιστικό «όχι» στο δημοψήφισμα, ο κυπριακός λαός θα μπορέσει να έχει καλύτερη πορεία στην επίλυση του Κυπριακού, προκειμένου να επιτευχθεί σύντομα και μια λύση με καλύτερους όρους από αυτούς που υπήρξαν στην Ελβετία, εξέφρασε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν είναι η ώρα της αποτίμησης των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων του Μπούργκενστοκ και κάλεσε τον κυπριακό λαό, πέρα και μακριά από φανατισμούς και από χαρακτηρισμούς αλλά με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, να δει τι ακριβώς έχει μπροστά του.