Κόσμος
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2004 07:24

ΗΠΑ : Τιμωρία για τις αγριότητες στη Φαλούτζα

Ο Λευκός Οίκος δεσμεύθηκε ότι θα συλληφθούν οι δράστες της επίθεσης εναντίον τεσσάρων Αμερικανών εργολάβων στη Φαλούτζα του Ιράκ, όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές πρωτοφανούς αγριότητας με το πλήθος να ακρωτηριάζει και να διαπομπεύει τα πτώματα των τεσσάρων Αμερικανών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν ερωτηθείς γιατί δεν έχουν γίνει συλλήψεις έως τώρα, απάντησε: «Δεν θα συζητήσω οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση ή σχεδιασμό, από αυτό εδώ το βήμα». Πρόσθεσε όμως ότι «είμαι πεποισμένος ότι αυτά τα άτομα θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για αυτές τις αποτρόπαιες επιθέσεις».

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στη Φαλούτζα επανέφεραν στο προσκήνιο τα όσα είχαν συμβεί στη Σομαλία, το 1993, όταν Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν σκοτωθεί σε ανταλλαγή πυρών με αντάρτες διαπομπεύθηκαν στους δρόμους του Μογκαντίσου.

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εάν ο Τζωρτζ Μπους είχε δει τις εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα από τη Φαλούτζα, απάντησε «Ναι», για να προσθέσει ότι τα όσα έγιναν έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητα του προέδρου να φέρει σε πέρας την αποστολή που έχει αναλάβει στο Ιράκ.