Κόσμος
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2004 08:23

Επικρίσεις για την πολιτική Μπους στο θέμα της ενέργειας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2000, είχε υποσχεθεί ότι θα έπειθε τον ΟΠΕΚ να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή πετρελαίου, δέχεται έντονες επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του ότι δεν έκανε ό,τι έπρεπε για να αποτραπεί η αύξηση των τιμών των καυσίμων και η μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ.

Η κυβέρνηση Μπους δέχεται πιέσεις ακόμα και από στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων, καθώς οι Αμερικανοί αυτοκινητιστές έχουν φθάσει να πληρώνουν το γαλόνι τη βενζίνη στην τιμή ρεκόρ του 1,76 δολαρίων.

«Γνωρίζω ότι (ο Μπους) έχει συζητήσεις σχεδόν με όλους του ηγέτες των κρατών του ΟΠΕΚ», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Σπένσερ Αμπραχαμ, στη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου του Κογκρέσου. Ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν αυτές οι συζητήσεις έγιναν μετά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ, την Τετάρτη.

Ο Αμπραχαμ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση του Δημοκρατικού βουλευτή Εντουαρντ Μάρκεϊ, εάν ο πρόεδρος είχε συγκεκριμένα συνομιλήσει με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ και πρωτοστάτησε στην απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Μπους απέφευγε δημόσιες τοποθετήσεις για τις επαφές που είχε με τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ για την παραγωγή πετρελαίου, αλλά αυτή τη φορά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ασκήθηκαν πιέσεις για να καθυστερήσει η εφαρμογή της απόφασης για μείωση της παραγωγής.

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΠΕΚ, δεδομένου μάλιστα ότι το βασίλειο είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει την οργή ορισμένων Αμερικανών βουλευτών.

«Εμείς είμαστε καλύτερος φίλος για τους Σαουδάραβες, απ`ό,τι οι Σαουδάραβες προς εμάς. Μόλις χθες πρωτοστάτησαν στη συζήτηση για τη μείωση της παραγωγής (πετρελαίου)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάρι Ρέιντ, Δημοκρατικός Γερουσιαστής που εκλέγεται στη Νεβάδα.

Στη διάρκεια της ακρόασης στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου του Κογκρέσου, ο βουλευτής Εντουαρντ Μάρκεϊ, υποστήριξε εξάλλου ότι «ο ΟΠΕΚ κοροϊδεύει τις ΗΠΑ».

Στη Βιένη, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκηπας Σαούντ αλ-Φαϊζάλ δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν μεταξύ 25 και 28 δολαρίων το βαρέλι και αυτή η μείωση δικαιολογεί την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές.