Πολιτική
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2004 13:42

Κωνσταντόπουλος: «Να μελετήσουμε ψύχραιμα τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου»

Ψύχραιμη μελέτη των υπέρ και των κατά του τελικού σχεδίου Ανάν, συνέστησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην ομιλία του κατά την ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι «ο Συνασπισμός θα έχει άποψη, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις της κυπριακής αριστεράς και δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τάχθηκε κατά μιας επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης, κατά των ωραιοποιήσεων και της καταστροφολογίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί «αν το σχέδιο Ανάν αποτελεί αφετηρία για βελτιώσεις ή για εμπλοκές».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε «ιστορικές τις στιγμές, κρίσιμες τις εξελίξεις και ιστορικής ευθύνης και προοπτικής τις αποφάσεις που θα λάβει η ελληνική και η ελληνοκυπριακή ηγεσία», απευθύνοντας έκκληση να μην υπάρξει ανακύκλωση μικροκομματικών κριτηρίων και διχαστικών καταστάσεων που χαρακτήρισαν τη μέχρι τώρα πορεία του Κυπριακού και «να μην υπάρξει διχασμός σε ενδοτικούς και ανένδοτους».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε «λάθος χειρισμό» τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, «η οποία δεν έγινε τυχαία, αλλά με στόχο να μην χρεωθεί η ελληνική πλευρά το βάρος από μια ενδεχόμενη αρνητική θέση, με λάθος υπολογισμό της στάσης του Ντενκτάς και των αποφάσεων του Ερντογάν σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η επιλογή της ένταξης υποστηρίχθηκε απο τον Συναπισμό ως «οργανικός καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού, με τη βεβαιότητα ότι όσο πλησίαζε η λύση, θα αυξάνονταν οι μονομερείς πιέσεις κυρίως προς την ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά», προσθέτοντας ότι θα ήταν αφελής όποιος δεν ανέμενε μια τέτοια εξέλιξη.