Πολιτική
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2004 17:18

Παπανδρέου: «Δεν θα φοβηθούμε να πούμε ναι ή όχι» στο σχέδιο Ανάν

«Δεν θα φοβηθούμε να πούμε ναι ή όχι» στο σχέδιο Ανάν, τόνισε ο κ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, και κάλεσε και τα άλλα κόμματα να κάνουν το ίδιο χωρίς προσχήματα και υπεκφυγές.

«Το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί και σύντομα θα στείλει αντιπροσωπεία στη Λευκωσία για να έχει συνομιλίες με ολόκληρη την κυπριακή πολιτική ηγεσία», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

«Τις επόμενες μέρες, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, τόλμη, αλλά και βαθιά αίσθηση της ιστορικής ευθύνης, θα υπάρξει μελέτη και εκτίμηση του πέμπτου και τελικού σχεδίου Αναν», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι το Κίνημα θα εκφράσει με καθαρότητα τις θέσεις του, υπερασπιζόμενο τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και τον πατριωτικό του χαρακτήρα.

Οι δυο βασικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το Κυπριακό, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ήταν «η απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων και η πτώση του τείχους της Λευκωσίας». «Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, αντιτάχθηκε στη λογική της ακινησίας που οδηγούσε το Κυπριακό στη λήθη δίνοντας πάντα τον αγώνα για την επίτευξη της λύσης. Η μή λύση ισούται με τη διαιώνιση της διχοτόμησης και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πάντως, πως «ο τελικός λόγος ανήκει βεβαίως στον λαό της Κύπρου, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, αλλά όλοι οφείλουν να αξιολογήσουν προσεκτικά και ψύχραιμα το σχέδιο Αναν στο πλαίσιο της προοπτικής ένταξης της επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της εκτίμησης των συνεπειών της μιας ή της άλλης επιλογής, δηλαδή της αποδοχής και της απόρριψης του σχεδίου».