Πολιτική
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2004 18:03

Παπανδρέου: «To ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει ριζικά»

Την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Όπως τόνισε, ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει ριζικά «γιατί η νέα εποχή δεν εξυπηρετείται από ένα κόμμα του κράτους, από ένα κόμμα αξιωματούχων ή ένα κόμμα αντιπολιτευτικού τύπου, καθοδηγητή, κλειστό φρούριο μέσα στην κοινωνία».

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι δεν συγκροτεί ούτε νέα ούτε παλιά ηγετική ομάδα. Αυτό που τον ενδιαφέρει τόνισε είναι ένα κόμμα με ανοιχτές διαδικασίες, με αξιοποίηση όλων των στελεχών, ξεπερνώντας τη λογική των μηχανισμών.

Το ΠΑΣΟΚ όπως το οραματίζεται ο κ. Παπανδρέου, θα είναι ένα βαθιά αποκεντρωμένο κόμμα με «νέου τύπου περιφερειακή και τοπική συγκρότηση», με οργάνωση που να αντιστοιχεί στις νέες ανάγκες της περιφερειακής συγκρότησης της χώρας και τα αναπτυξιακά της επίπεδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τα όργανα θα εκλέγονται από διαφορετικά σώματα από ό,τι μέχρι σήμερα ώστε να έχουν τη μέγιστη, δυνατή, δημοκρατική και κοινωνική νομιμοποίηση. Το πρότυπο θα είναι η εκλογή του προέδρου του Κινήματος.

Επίσης, αλλάζουν οι οργανωτικές δομές με κύριο χαρακτηριστικό τη λειτουργία τους με βάση οριζόντιες διαδικασίες και θα σταματήσει η εκπροσώπηση δι αντιπροσώπων.

Τα μέλη και οι οργανώσεις του κόμματος θα έχουν πολλές δυνατότητες συμμετοχής στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη των αποφάσεων κυρίως μέσα από τοπικά, περιφερειακά και εθνικά δημοψηφίσματα.

Αντικαθίστανται όλα τα ενδιάμεσα όργανα που υπάρχουν σήμερα, με συντονιστικά σχήματα στα οποία θα εκπροσωπείται εκτός από την κομματική βάση και η κοινωνία.

Τέλος, η οργάνωση βάσης του Κινήματος θα πάρει τη μορφή ανοιχτής πολιτικής κοινότητας και θα είναι ανοιχτή η συνεχής διεύρυνση στην εναλλαγή των ρόλων και τον εμπλουτισμό της με νέες δυνάμεις.