Κόσμος
Παρασκευή, 02 Απριλίου 2004 18:30

Οι ΗΠΑ επιθυμούν ρόλο του ΝΑΤΟ στο Ιράκ

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εξετάσει τώρα ένα νέο ρόλο μετά την αποκατάσταση της κυριαρχίας του Ιράκ», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας σε 26 κράτη.

Ο κ. Πάουελ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση που θα εγκατασταθεί επισήμως την 1η Ιουλίου «θα επιθυμούσε αυτού του τύπου τη βοήθεια».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ εμφανίστηκε αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει ήδη πολλές αποστολές, αλλά διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο δεν θα μπλοκάρει, αλλά ούτε και θα μετάσχει στρατιωτικά σε οποιονδήποτε ρόλο του ΝΑΤΟ στο Ιράκ.

Ούτως ή άλλως θα χρειαζόταν να υποβληθεί ανάλογο αίτημα από μια κυρίαρχη ιρακινή κυβέρνηση και μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προτού οι σύμμαχοι μπορέσουν να εξετάσουν έναν ρόλο της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Ιράκ.