Ασφυκτικά γεμάτα ήταν από νωρίς τα θεωρεία της Βουλής καθώς η τρίτη και τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κέντρισε το ενδιαφέρον όχι μόνο των δεκάδων δημοσιογράφων και φωτογράφων από τα εγχώρια και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και πολλών επώνυμων και ανώνυμων πολιτών. Τα ταυτόχρονα χειροκροτήματα μετά την ανάγνωση του αποτελέσματος από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα «πηγαδάκια» είναι στα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα.
Ασφυκτικά γεμάτα ήταν από νωρίς τα θεωρεία της Βουλής καθώς η τρίτη και τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κέντρισε το ενδιαφέρον όχι μόνο των δεκάδων δημοσιογράφων και φωτογράφων από τα εγχώρια και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και πολλών επώνυμων και ανώνυμων πολιτών.
Το ταυτόχρονο χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τα ετερόκλητα πηγαδάκια βουλευτών, αλλά και οι «συνθέσεις» μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών, ήταν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα, κατά τη σημερινή διαδικασία της ψηφοφορίας.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας στις 12:05΄ και χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του κόμματος του, οι οποίοι σηκώθηκαν όρθιοι. Δίπλα του είχε τον υπουργό Οικονομίας Γκίκα Χαρδούβελη, στα δε πρώτα υπουργικά έδρανα κάθισαν κατά σειρά οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Ορφανός.
Δύο λεπτά νωρίτερα κάθισε στο έδρανό του και δίπλα από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Με ένα λεπτό διαφορά, κάθισαν στα έδρανά τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο πρώτος στις 12:01 και ο δεύτερος στις 12:02.
Με διαφορά δευτερολέπτων, στις 11:56, μπήκαν στην Ολομέλεια πρώτα η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και την ακολούθησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έφθασε πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, στις 11:43, συνοδευόμενος από τον Προκόπη Παυλόπουλο, κάθισε στα πίσω έδρανα και μέχρι να ξεκινήσει η ψηφοφορία, δεκάδες ήταν οι βουλευτές της ΝΔ που πέρασαν για να του ευχηθούν και να συνομιλήσουν για λίγο μαζί του.
Στις 12:08 κι ένα λεπτό μετά που άρχισε η εκφώνηση των ονομάτων για την ψηφοφορία, μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος περνώντας από τα έδρανα της ΔΗΜΑΡ, κοντοστάθηκε για να χαιρετίσει δια χειραψίας τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη.
Ο Φίλιππος Σαχινίδης σηκώθηκε αμέσως και του παραχώρησε τη θέση του, καθώς όλα τα έδρανα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν ήδη κατειλημμένα. Ο κ. Παπανδρέου κάθισε δίπλα στον Συμεών Κεδίκογλου και έδειχνε να ακούει με ενδιαφέρον όσα του έλεγε μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία από την οποία αποχώρησε μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα.
Στην ίδια σειρά είχε καθίσει ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ στα μπροστινά έδρανα βρίσκονταν δίπλα - δίπλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Θάνος Μωραΐτης και ο Νίκος Σηφουνάκης.
Με την ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη ότι υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ψήφισαν 168 βουλευτές, αμέσως σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να χειροκροτούν, τόσο οι βουλευτές της ΝΔ, όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Κανένας άλλος βουλευτής από τα υπόλοιπα κόμματα δεν αντέδρασε, πλην του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος χειροκροτούσε όρθιος για το αποτέλεσμα που έφερνε εθνικές εκλογές.
Η εικόνα αυτή προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη που δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Όπως έγραφε ο Θουκυδίδης, οι αρχαίοι Αθηναίοι πανηγύριζαν την ώρα που γκρέμιζαν τα τείχη της πόλης, αφήνοντάς την ανοχύρωτη. Εύχομαι να διαψευστώ».
Το αποτέλεσμα, πάντως, της ψηφοφορίας φάνηκε να κρίνεται για τους βουλευτές, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματος του ανεξάρτητου βουλευτή Βύρωνα Πολύδωρα. Το «παρών» στο οποίο επέμεινε ο κ. Πολύδωρας, συνοδεύτηκε από σχόλια πολλών βουλευτών όλων των πτερύγων, καθώς όλοι αντελήφθησαν ότι η έκβαση της ψηφοφορίας είχε κριθεί ουσιαστικά.
Όταν στις 12:34΄εκφωνήθηκε και το τελευταίο όνομα από τους ανεξάρτητους βουλευτές και ακούστηκε το «παρών» από τον Μάρκο Μπόλαρη, τα χαμόγελα περίσσευαν στη πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι βουλευτές, πάντως, του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δώσει μαζικά το παρών από νωρίς, αν και τους είχαν προλάβει οι συνάδελφοι τους από τη ΝΔ που είχαν σχηματίσει πηγαδάκια μεταξύ τους.
Άκης Γεροντόπουλος από τη ΝΔ και Σταύρος Κοντονής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας και έδειχναν να έχουν ενδιαφέρουσα μεταξύ τους συζήτηση, ολίγων λεπτών.
Το ίδιο έπραξαν κι η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου με τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ενώ λίγο αργότερα προστέθηκε στην παρέα τους και η Ζέτα Μακρή.
Η πλειονότητα των ανεξάρτητων βουλευτών επέλεξε και αυτήν τη φορά τα πίσω έδρανα.
Στα ίδια έδρανα κάθισαν οι Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Κασαπίδης και Θόδωρος Παραστατίδης. Ο τελευταίος είχε αφήσει νωρίτερα το έδρανο στα ορεινά, όπου καθόταν δίπλα στον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Μπούκουρα.
Ο Βασίλης Οικονόμου, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Στάθης Μπούκουρας βρέθηκαν στην ίδια σειρά των ορεινών εδράνων.
Η Νίκη Φούντα μπήκε στις 11:39 στην Ολομέλεια, κάθισε μόνη της στα άδεια έδρανα, άνοιξε το κινητό της για να ρίξει μια ματιά στις τελευταίες ειδήσεις, ενώ λίγο αργότερα επέλεξε τα τελευταία ορεινά έδρανα, δίπλα στον Σπύρο Λυκούδη και τον Γρηγόρη Ψαριανό.
Ο Μίμης Ανδρουλάκης, που φάνηκε να τον απασχολούν αυτά που του έλεγε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, αλλά και λίγο αργότερα ο Νάσος Αθανασίου έκατσε δίπλα στον Πέτρο Τατσόπουλο που τον περίμενε και την «παρέα» τους συμπλήρωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνταντίνος Γιοβανόπουλος.
Ο Γιάννης Κουράκος, ήταν «δίδυμο» με την Μίκα Ιατρίδη και ο Βασίλης Καπερνάρος με την Χρυσούλα Γιαταγάνα.
Η τελευταία δέχτηκε ευχές από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή η οποία της είπε ότι προσπάθησε να μιλήσει μαζί της τηλεφωνικά, αλλά στάθηκε αδύνατο παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έκανε. «Είχα 750 τηλέφωνα και μηνύματα και δεν προλάβαινα να τα σηκώνω», ήταν η απάντηση της κ. Γιαταγάνα.
Από την πλευρά τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής επέλεξαν να τηρήσουν κατά γράμμα τον κανονισμό της Βουλής από τη στιγμή που μπήκαν στην Ολομέλεια και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη ψηφοφορία.
Όλοι μάλιστα, πλην του Ηλία Κασιδιάρη, σηκώθηκαν όρθιοι για να δηλώσουν «παρών» στη ψηφοφορία. Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τότε άρχισαν τις ύβρεις, τις απρεπείς χειρονομίες και τις απειλές κατά βουλευτών.
Πηγή: ΑΜΠΕ