Μετά τις εκλογές η πιθανότερη ημερομηνία για συγκρότηση της Βουλής σε σώμα είναι η Πέμπτη 5η Φεβρουαρίου. Πρώτη δουλειά της θα είναι η εκλογή ΠτΔ. Ένα ερώτημα που έχει προκύψει είναι πώς θα συγκροτηθεί σε σώμα η Βουλή, αν δεν έχει προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και υπάρχουν διερευνητικές εντολές.
Η πρώτη δουλειά που θα κάνει η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αύριο θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής αναμένεται να θυροκολληθεί αύριο το απόγευμα. Η πιθανότερη ημερομηνία για την σύγκληση της Βουλής μετά τις εκλογές είναι η Πέμπτη, 5η Φεβρουαρίου, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα.
Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Συντάγματος, μετά τις εκλογές η Βουλή «αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών» (δηλαδή 180 ψήφοι).
«Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών» (δηλαδή 151 ψήφοι).
«Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία».
Ένα ερώτημα που έχει προκύψει είναι πώς θα συγκροτηθεί σε σώμα η Βουλή, αν δεν έχει προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και υπάρχουν διερευνητικές εντολές. Στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας δεν έχει υπάρξει τέτοιο προηγούμενο. Σύμφωνα με συνταγματολόγους, μπορεί να υπάρξουν ταυτόχρονα δύο παράλληλες διαδικασίες, της εκλογής Προέδρου και της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.
newsroom naftemporiki.gr