Κόσμος
Δευτέρα, 05 Απριλίου 2004 07:16

ΗΠΑ : Κατά της οικονομικής πολιτικής Μπους, ο Κέρι

Ο δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, που επέστρεψε στην προεκλογική εκστρατεία έπειτα από επέμβαση στον ώμο του, άνοιξε ένα νέο μέτωπο κατά του προέδρου Τζωρτζ Μπους σχετικά με την αμερικανική οικονομία και τα διογκούμενα ελλείμματα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Σε έκθεσή της, που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, η προεκλογική ομάδα του γερουσιαστή προσπαθεί να ανατρέψει την εικόνα που του αποδίδουν οι Ρεπομπλικάνοι σχετικά με τη φορολογία, και κατηγορεί τον Μπους για «κούφια ρητορία και πολιτικαντισμό» όταν διατείνεται πως είναι συντηρητικός στην οικονομία.

«Είναι λες κι ο Μπους ξοδεύει αλόγιστα σαν μεθυσμένος ναύτης», τόνισε ο Ρότζερ Αλτμαν, υφυπουργός Οικονομίας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και σύμβουλος του Κέρι. «Οταν ερχόμαστε στις δαπάνες, η ρητορία της κυβέρνησης δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα», τόνισε.

Στην έκθεση τονίζεται πως ο Μπους ακολουθεί μία οικονομική πολιτική που θα αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 6 τρισ. δολάρια μόνο στην επόμενη δεκαετία.

Βασιζόμενη στις προτάσεις του Μπους και στις επίσημες εκτιμήσεις για τα κόστη, η προεκλογική ομάδα του Κέρι υπολόγισε τις δαπάνες ως εξής:

* 2,227 δισ. σε εφαρμοσθείσες φορολογικές ελαφρύνσεις.

* 243 δισ. σε άλλες φορολογικές μειώσεις.

* 1,427 δισ. στην ιδιοτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

* 887 δισ. σε απαραίτητα έξοδα, όπως για το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

* 1,642 δισ. για την πληρωμή τόκων του εθνικού χρέους.

Βασικά οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλη μία τετραετία του Τζωρτζ Μπους. «Εάν μία οικογένεια σχεδίαζε τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού της με αυτόν τον τρόπο, θα είχε χάσει το αυτοκίνητό της, το σπίτι της, και κάθε ελπίδα για να χτίσει το μέλλον των παιδιών της», τονίζει ο Αλτμαν.

Οι Ρεπουμπλικανοί, σε τηλεοπικά μηνύματά τους και σε προεκλογικές ομιλίες τους, υποστηρίζουν πως ο Κέρι θα αυξήσει τη φορολογία τους κατά 900 δισ. δολάρια μέσα σε 10 χρόνια, για τη χρηματοδότηση ενός διευρυμένου συστήματος υγείας και για την αποπληρωμή του ελλείμματος.

Αντίθετα, διατείνονται, το οικονομικό πρόγραμμα του Μπους θα μειώσει το ομοσπονδιακό χρέος στο ήμισυ μέσα σε μία πενταετία με μειώσεις στις δαπάνες και μονιμοποιώντας τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Μολαταύτα, πολλοί σύμμαχοι του Μπους έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις διογκούμενες κρατικές δαπάνες αφότου ο νύν πρόεδρος ανέλαβε τη διοίκηση του Λευκού Οίκου.

Η έκθεση, τονίζει ο Αλτμαν, «αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση Μπους δεν τηρεί ούτε το παραμικρό πρόσχημα φορολογικής πειθαρχίας και μετατρέπει τα πλεονάσματα ρεκόρ της χώρας σε ελλείμματα ρεκόρ».