Πολιτική
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 11:45

Ώρα κρίσης για Πρόεδρο ή κάλπες

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, ο οποίος κατά την δεύτερη ψηφοφορία είχε υπερψηφιστεί από 168 βουλευτές. Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό στις 14.00.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Παρών» ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Καπερνάρος, Ραχήλ Μακρή, Οδυσσέας Βουδούρης, Νίκη Φούντα, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Τατσόπουλος, Πάρις Μουτσινάς και Θόδωρος Παραστατίδης, όπως είχαν πράξει και στις προηγούμενες δύο ψηφοφορίες.

Τον Σταύρο Δήμα υπερψήφισαν εκ νέου οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Μάρκου, Μίκα Ιατρίδη, Χρήστος Αηδόνης, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Νταβρής, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Κασαπίδης, Παναγιώτης Μελάς, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Κώστας Γιοβανόπουλος.

«Παρών με όνομα και επίθετο» δήλωσε ότι ψηφίζει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, ενώ «παρών και με ονοματεπώνυμο», φώναξε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιάννης Δημαράς.

Στη σημερινή ψηφοφορία Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Σε περίπτωση που οι 180 ψήφοι εξασφαλιστούν, ο Σταύρος Δήμας θα αναλάβει καθήκοντα από αύριο, με όρκο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, ο μεν Κάρολος Παπούλιας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την αντικατάστασή του, η δε κυβέρνηση θα οφείλει να κηρύξει διά του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντός δέκα ημερών, τη λήξη των εργασιών της Βουλής προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές και να εκλεγεί Πρόεδρος από τη νέα τη σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως στις δύο προηγούμενες ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Σταύρος Δήμας έλαβε 160 και 168 θετικές ψήφους αντίστοιχα.

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας, θα συνεδριάσει στις 14:00 στη Βουλή, το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.