Πολιτική
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 00:12
Με τον χρόνο για την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου στη Βουλή να μετρά αντίστροφα, είναι κοινή η εκτίμηση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι κάτι παραπάνω από πιθανή.
Με τον χρόνο για την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου στη Βουλή να μετρά αντίστροφα, είναι κοινή η εκτίμηση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι κάτι παραπάνω από πιθανή.
Ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του Norman Atlantic, αποφάσισε, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας να συνεδριάσει στις 14.00, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας το κράτος έχει συνέχεια και πρέπει να λειτουργεί ακόμη και σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου, μέχρι να αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά της η επόμενη κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν αποκλείεται ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ακόμη και το απόγευμα της Δευτέρας να ανακοινώσει το νέο κόμμα προσδοκώντας να αποσπάσει ψηφοφόρους τόσο από το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και Το Ποτάμι.
Θετικά αντιμετωπίζει την εν λόγω εξέλιξη και το Μαξίμου και μαζί με τη μείωση της δημοσκοπικής ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δύο λόγοι για τους οποίους ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, αισιοδοξεί, κάτι που σημείωσε και ο ίδιος στη συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ.
Καταιγιστικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις και στη ΔΗΜΑΡ. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και θα οριστεί και η ημερομηνία του διαρκούς συνεδρίου του κόμματος, όπου θα αποφασισθεί η εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεργασία που προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Αντιδράσεις που αναμένεται να οδηγήσουν εκτός κόμματος κάποιους βουλευτές (τους τρεις που τάχθηκαν υπέρ της εκλογής ΠτΔ, Φούντα, Τσούκαλης, Ψύρρας) και στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές όμως περιορίζονται μέχρι τώρα σε δημοσιεύματα σε φιλικά έντυπα και ιστοσελίδες.
Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα. Η κυβέρνηση αναμένει να λάβει περισσότερες από τις 168 της δεύτερης ψηφοφορίας, θεωρώντας ότι όσο πιο κοντά φτάσει στις 180 τόσο πιο αρνητικές θα είναι οι εντυπώσεις για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει εκλογές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ