Απόψεις
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 07:00

Η κρίσιμη ημερομηνία

Καθώς ο Δεκέμβριος οδεύει προς την ένταξή του στα αρχεία της ανάμνησης και της ιστορίας, παίρνοντας μαζί του τις χαρές και τις λύπες μιας ολόκληρης χρονιάς, οι τελευταίες τρεις ημέρες του κρύβουν ίσως το κορυφαίο γεγονός του απερχομένου έτους. Σήμερα διεξάγεται στο Εθνικό Κοινοβούλιο η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την έντυπη έκδοση

Καθώς ο Δεκέμβριος οδεύει προς την ένταξή του στα αρχεία της ανάμνησης και της ιστορίας, παίρνοντας μαζί του τις χαρές και τις λύπες μιας ολόκληρης χρονιάς, οι τελευταίες τρεις ημέρες του κρύβουν ίσως το κορυφαίο γεγονός του απερχομένου έτους. Σήμερα διεξάγεται στο Εθνικό Κοινοβούλιο η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί αν η χώρα θα οδηγηθεί τάχιστα σε εκλογές ή θα συνεχιστεί η θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

Οι αποφάσεις είναι κρίσιμες στην παρούσα συγκυρία, καθώς η χώρα δεν έχει υπερβεί ακόμη τις οικονομικές δυσκολίες, ενώ υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα με την Ευρώπη που αφορούν την επόμενη ημέρα, αυτό δηλαδή που αποκαλούν οι πολιτικοί μας ως εποχή «μετά το μνημόνιο».

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν φέρει σε πέρας με επιτυχία, τουλάχιστον ως προς τα αριθμητικά του μεγέθη, ένα πρόγραμμα δύσκολο, σκληρό και συνάμα σε μεγάλη έκταση μεταρρυθμιστικό. Συγχρόνως, τους τελευταίους χρόνους, με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, βιώνουμε φαινόμενα πρωτόγνωρα στον καθημερινό μας βίο. Φαινόμενα μοναδικής απελπισίας, φόβου, κατήφειας, αβεβαιότητας, απαξίωσης των πάντων. Η βελτίωση των αριθμών ή των μεγεθών δεν συνέβαλε στη μεταβολή αυτών των φαινομένων.

Η έκταση της κρίσης ήταν μεγάλη και οι άνθρωποι βρέθηκαν απροετοίμαστοι να την αντιμετωπίσουν, γιατί οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν πριν από την κρίση υπερέβησαν το μέτρο, όπως σοφά προειδοποιούσαν τότε πνευματικοί άνθρωποι. Οι άνθρωποι αγωνίζονται πάντα για κάτι περισσότερο και ο ρόλος των ηγεσιών είναι να προειδοποιεί με διάφορους τρόπους για τις συνέπειες που ακολουθούν, εφόσον αυτή η ευημερία δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα.

Ομως, επειδή η κοινωνία και η Ευρώπη ως ολότητα και ως επιμέρους έθνη είναι άκρως ανταγωνιστική, το γεγονός της υπέρμετρης ευδαιμονίας, στερούμενης της ανάλογης υπόστασης, δεν αντιμετωπίστηκε όταν και όπως έπρεπε. Οταν οι οικονομικές αξίες κατέρρευσαν και αντελήφθησαν οι Ευρωπαίοι το μέγεθος της επίπλαστης ευημερίας, τότε κινήθηκαν ακαριαία και έστερξαν στην επιβολή ενός προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που όμοιό του δεν είχε επιβληθεί μέχρι τώρα σε χώρα-μέλος, ενώ θα έπρεπε να είχαν κινηθεί έγκαιρα.

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα, τελειώνει -μετά την παράταση που έχει δοθεί- σε ένα δίμηνο. Το νέο καθεστώς που θα εφαρμοστεί θα έχει δύο στόχους. Πρώτον, την υλοποίηση όλων όσα είχαν συμφωνηθεί από την αρχή και το μέσον του 2014 και, δεύτερον, τους κανόνες που θα έχει η νέα σχέση που θα συνομολογηθεί με τους δανειστές. Τίποτα δεν είναι εύκολο στη νέα πραγματικότητα που ανατέλλει για τη χώρα μας μαζί με το 2015. Γι’ αυτό και οι τρεις τελευταίες ημέρες του απερχομένου έτους θα το σημαδέψουν για πάντα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]