Πολιτιστικά
Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014 17:44

Πέθανε η Μάγια Μελάγια

Η θρυλική ερμηνεύτρια του ελαφρολαϊκού τραγουδιού των δεκαετιών του ’50 και ’60, η Μάγια Μελάγια, πέθανε σε ηλικία 86 ετών, υποκύπτοντας στα σοβαρά προβλήματα υγείας που την ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.

Η θρυλική ερμηνεύτρια του ελαφρολαϊκού τραγουδιού των δεκαετιών του ’50 και ’60, η Μάγια Μελάγια, πέθανε σε ηλικία 86 ετών, υποκύπτοντας στα σοβαρά προβλήματα υγείας που την ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.

Η Μελπομένη Τσιριγώτη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα - το καλλιτεχνικό τής το έδωσε ο Ορέστης Λάσκος -, ξεκίνησε να τραγουδά λίγο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  Τα πρώτα της τραγούδια, «Μες   στου βαλς τις στροφές» και «Πώς με μεθάς», τα ερμήνευσε το 1946.

Η εποχή που μεσουράνησε όμως ήταν η δεκαετία ’50, όταν  και έγινε μεγάλη πρωταγωνίστρια τόσο στην αθηναϊκή διασκέδαση της εποχής ερμηνεύοντας τις μεγάλες επιτυχίες της - «Σήκω παιδί μου και σπάσ’ τα», «Άλα της», «Σ’ αγαπώ σ’ όλες τις γλώσσες», «Νύχτα μου όμορφη», «Το πεπρωμένο μου» κ.ά. -, όσο και στον κινηματογράφο παίζοντας στις ταινίες «Τρεις τρελοί ντετέκτιβ», «Ραντεβού με τον έρωτα» και «Η φτώχεια θέλει καλοπέραση». Η Μάγια Μελάγια ξετρέλαινε τα πλήθη όχι μόνο με την ξεχωριστή φωνή της αλλά και με την εντυπωσιακή παρουσία της.

Κάπου εκεί, στο απόγειο της δόξας της, θα εξαφανιστεί από τα φώτα της δημοσιότητας. Αιτία ήταν ο χωρισμός της από τον Γιώργο Μουζάκη ο οποίος, όπως η ίδια είχε εξομολογηθεί, τη ζήλευε παθολογικά,  γι’ αυτό  και της απαγόρευε να συνεργάζεται με άλλους συνθέτες. Η μοναδική της «απιστία» ήταν η συνεργασία της με τον Μανώλη Χιώτη. Η ίδια όμως δεν άντεξε αυτήν την καταπίεση  και αποφάσισε, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, να φύγει από την Ελλάδα και να εγκατασταθεί στην Αμερική, όπου διέγραψε μια δεύτερη μεγάλη καριέρα. Εκεί γνωρίστηκε με πολλούς σταρ της εποχής, ανάμεσά τους ήταν και η Σοφία Λόρεν, στην οποία έμαθε να τραγουδά το τραγούδι «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη» για τις ανάγκες της ταινίας «Το παιδί και το δελφίνι».

Τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για την θρυλική ντίβα, καθώς το 2009 έχασε την καρδιακή της φίλη, Σπεράντζα Βρανά, και το 2011 τη μοναδική της αδερφή, Στέλλα.

Το τελευταίο αντίο στην Μάγια Μελάγια, από συγγενείς και φίλους, θα δοθεί την Τρίτη 30/12, στις 2 το μεσημέρι, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

naftemporiki.gr