Κόσμος
Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014 23:25

Κολομβία: Απελευθέρωσαν αιχμάλωτο στρατιωτικό οι αντάρτες

Μαχητές της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) απελευθέρωσαν στρατιωτικό τον οποίο είχαν αιχμαλωτίσει σε επίθεση που είχαν εξαπολύσει εναντίον περιπόλου των ένοπλων δυνάμεων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Μαχητές της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) απελευθέρωσαν στρατιωτικό τον οποίο είχαν αιχμαλωτίσει σε επίθεση που είχαν εξαπολύσει εναντίον περιπόλου των ένοπλων δυνάμεων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ανακοίνωσε η διοίκησή της οργάνωσης.

Ο επαγγελματίας οπλίτης είχε αιχμαλωτιστεί από τους αντάρτες στη νοτιοδυτική επαρχία Κάουκα.

«Ο στρατιώτης Κάρλος Μπεσέρα Οχέδα απελευθερώθηκε σήμερα από τους αντάρτες της πτέρυγας Χάκομπο Αρένας των FARC. Αυτό έλαβε χώρα σε μια αγροτική περιοχή στον δήμο Χαμπάλο (Κάουκα)», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Ο στρατιωτικός παραδόθηκε σε ομάδα που αποτελούσαν στελέχη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού κι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Κολομβίας, της Κούβας και της Νορβηγίας.

Η Κούβα και η Νορβηγία είναι οι εγγυήτριες χώρες στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση της Κολομβίας, οι οποίες διεξάγονται από τα τέλη του 2012.

«Ελπίζουμε ότι η απελευθέρωση αυτή δείχνει την αμετάκλητη απόφαση να τερματιστεί η σύρραξη και ότι τέτοιου είδους επεισόδια δεν θα συμβούν ποτέ ξανά», έγραψε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος στον λογαριασμό του στο Twitter.

Οι FARC έθεσαν σε εφαρμογή, όπως είχαν εξαγγείλει, μια μονομερή κατάπαυση του πυρός τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την αιματηρή ενέδρα στην Κάουκα. Η οργάνωση ανέφερε ότι η εκεχειρία αυτή θα διαρκέσει επ' αόριστον.

Η κατάπαυση του πυρός κηρύχθηκε υπό όρους, σύμφωνα με τις FARC, που ζητούν να υπάρξει επαλήθευσή της από κάποιον αμερόληπτο διεθνή οργανισμό και προειδοποιούν πως θα την τερματίσουν εάν οι μαχητές τους δεχθούν επίθεση από κυβερνητικά στρατεύματα. Η Μπογοτά αντιτείνει ότι δεν θα συμφωνήσει να υπάρξει τέτοιος μηχανισμός επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός πριν προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και διευθετηθεί.

Απάντησε εξάλλου με αόριστο τρόπο στην απαίτηση των FARC να μην επιτεθεί ο στρατός, επικαλούμενη το καθήκον της που απορρέει από το Σύνταγμα να προστατεύει τους πολίτες της Κολομβίας.

Οι αντάρτες προχώρησαν παρ' όλ' αυτά στην εφαρμογή της εκεχειρίας.

«Χρονιά της ειρήνευσης το 2015»

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη η οργάνωση των ανταρτών χαρακτήρισε το 2015 την χρονιά που θα επιτευχθεί η «οριστική» ειρήνευση, καθώς καταγράφεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στην Αβάνα.

Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνίες για επιμέρους ζητήματα, όπως η αγροτική μεταρρύθμιση, η μελλοντική συμμετοχή των FARC στην πολιτική, το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παραγωγής και της διακίνησης ναρκωτικών.

Δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη για την αποζημίωση των θυμάτων και τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών, ζητήματα για τα οποία οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Η οργάνωση FARC σχηματίστηκε το 1964 και έκτοτε διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον των αρχών της Κολομβίας. Στην εμφύλια σύρραξη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 220.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια.