Με επισκέψεις επισήμων στους ομαδικούς τάφους στην Ασία και προσευχές ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από το τσουνάμι που σάρωσε την περιοχή με απολογισμό τουλάχιστον 220.000 νεκρούς ή αγνοούμενους και καταστροφές σε 14 χώρες του Ινδικού Ωκεανού.
Με προσευχές και επισκέψεις επισήμων στους ομαδικούς τάφους στην Ασία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από το τσουνάμι που σάρωσε την περιοχή με απολογισμό τουλάχιστον 220.000 νεκρούς ή αγνοούμενους και καταστροφές σε 14 χώρες του Ινδικού Ωκεανού.
Την 26η Δεκεμβρίου του 2004, ένας σεισμός μεγέθους 9,3 βαθμών- ο σφοδρότερος στον πλανήτη από το 1960- σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σουμάτρας, προκαλώντας τσουνάμι που έπληξε χώρες της Ασίας όπως τη Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη και ακόμα και περιοχές στην Αφρική.
Σήμερα άνδρες και γυναίκες τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Ινδονησίας δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τις εκδηλώσεις μνήμης σε ένα πάρκο στην Μπάντα Άτσεχ, την πόλη που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Προσευχές πραγματοποιήθηκαν στα τεμένη της επαρχίας Άτσεχ ενώ πολλοί επισκέφθηκαν τους ομαδικούς τάφους όπου έχουν θαφτεί πολλά θύματα εκ των 170.000 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην Ινδονησία, την χώρα που επλήγη περισσσότερο από την τραγωδία.
«Συγκεντρωθήκαμε εδώ ενωμένοι για να θυμηθούμε την ιστορική αυτή καταστροφή της 26ης Δεκεμβρίου» δήλωσε ο κυβερνήτης του Άτσεχ, Ζάινι Αμπντούλαχ, ενώπιον πολλών χιλιάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων δεκάδων προσωπικοτήτων από ξένες χώρες που συγκεντρώθηκαν στο πάρκο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή.
«Η καταστροφή αυτή αποτελεί και μία υπενθύμιση ότι πρέπει να προσέχουμε το περιβάλλον μας, να συνεχίσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα χειριζόμαστε τις καταστροφές» προσέθεσε ο ίδιος χαιρετίζοντας τη μεγάλη βοήθεια που προσέφεραν δωρητές στην Ινδονησία και στο εξωτερικό, μετά το τσουνάμι του 2004.
Στη νότια Ταϊλάνδη, την χώρα όπου το 50% των θυμάτων του τσουνάμι ήταν ξένοι τουρίστες, μία ομάδα παραθεριστών συγκεντρώθηκε σε ένα πάρκο που έχει δημιουργηθεί στη μνήμη των θυμάτων στο μικρό χωριό Μπαν Ναμ Χεμ.
«Όλος ο κόσμος γνώριζε κάποιον που είχε πληγεί από το τσουνάμι, κι εγώ επίσης, θέλουμε να εκφράσουμε το σεβασμό μας» δήλωσε η Άγκνες Μόμπεργκ, μία 18χρονη από τη Σουηδία, μια χώρα που έχασε περισσότερους από 500 υπηκόους της και αναμένεται να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς της αργότερα σήμερα.
Σε κοντινή απόσταση η Σομτζάι Σομπούν, 40 ετών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει την απώλεια των δύο της γιων, που χάθηκαν από το σπίτι τους όταν τα γιγαντιαία κύματα του τσουνάμι έπληξαν την Ταϊλάνδη.
«Τους σκέφτομαι κάθε ημέρα» προσέθεσε η ίδια με δάκρυα στα μάτια.
Στη Σρι Λάνκα, όπου χάθηκαν 31.000 άνθρωποι, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για μία επιμνημόσυνη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην τοποθεσία όπου ένα τρένο παρασύρθηκε από τα τεράστια κύματα, σκοτώνοντας τους 1.500 επιβάτες του.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο