O πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε πριν από την εορτή των Χριστουγέννων εκτενή επιστολή προς τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, απευθύνοντάς τους έκκληση να επιδείξουν «επιμονή», αλλά και έκκληση για τη διενέργεια διαθρησκευτικού διαλόγου.
O πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε πριν από την εορτή των Χριστουγέννων εκτενή επιστολή προς τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, απευθύνοντάς τους έκκληση να επιδείξουν «επιμονή», αλλά και έκκληση για τη διενέργεια διαθρησκευτικού διαλόγου, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.
Σε αυτήν την επιστολή, που δημοσιεύτηκε σε επτά γλώσσες - περιλαμβανομένης της αραβικής - από το Βατικανό, ο Αργεντινός ποντίφικας κρίνει ότι «ο διαθρησκευτικός διάλογος είναι ακόμη πιο απαραίτητος, καθώς η κατάσταση είναι πιο δύσκολη» και ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
Αυτό «αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο στον πειρασμό του θρησκευτικού φονταμενταλισμού», παρατήρησε ο ίδιος.
«Μπορείτε να βοηθήσετε τους μουσουλμάνους συμπολίτες σας να παρουσιάσουν με οξυδέρκεια μια πιο αυθεντική εικόνα του Ισλάμ, όπως επιθυμούν πολλοί εξ αυτών», αναφέρει ο Πάπας.
Οι ίδιοι άλλωστε επαναλαμβάνουν «ότι το Ισλάμ είναι μια ειρηνική θρησκεία, που μπορεί να προωθήσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προάγει τη συμβίωση μεταξύ μας», σημείωσε ο Φραγκίσκος.
Ο Χόρχε Βεργκόλιο επαναλαμβάνει ακόμη προηγούμενες εκκλήσεις του: καλεί όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες να υιοθετήσουν μια «ξεκάθαρη και θαρραλέα θέση» εναντίον της τρομοκρατίας, ζητά η βία «να περιοριστεί και όσο το δυνατόν συντομότερα να τερματιστεί» και ενθαρρύνει «τη διαπραγμάτευση και τον διπλωματικό διάλογο».
Σε μία ξεκάθαρη αναφορά στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ο Πάπας εκφράζει την ανησυχία του για τη δράση μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης, που έχει λάβει διαστάσεις άλλοτε αδιανόητες και που διαπράττει κάθε είδους καταπάτηση δικαιωμάτων».
Η οργάνωση «επιτίθεται ιδιαίτερα ενάντια σε ορισμένους από εσάς, τους διώκει βίαια από τα εδάφη τους, όπου οι χριστιανοί είναι παρόντες από την εποχή των Αποστόλων», κατήγγειλε ο Φραγκίσκος, σημειώνοντας επίσης το δράμα που βιώνουν άλλες κοινότητες που υφίστανται διωγμό, όπως οι Γεζίντι.